Domowe maski z owoców i warzyw nawilżą, ujędrnią i rozświetlą cerę. Sprawdzone przepisy
Domowa maseczka z ogórka intensywnie nawilża przesuszoną skórę.
Fot. 123rf/picsel

Domowe maski z owoców i warzyw nawilżą, ujędrnią i rozświetlą cerę. Sprawdzone przepisy

Maseczki ze świeżych owoców i warzyw  doskonale nawilżają skórę, wygładzają drobne zmarszczki, działają rozświetlająco i odświeżająco. Możesz zastąpić nimi kosmetyki z drogerii − są łatwe do przygotowania i kosztują grosze. Oto przepisy na domowe maski z naturalnych składników.

Wypróbuj domowe kosmetyki, cieszyć się promienną cerą. Maseczki przygotuj bezpośrednio przed nałożeniem na uprzednio oczyszczoną twarz, omijaj okolice oczu. 

Maseczka z tartej marchewki na poprawę koloru cery

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Marchewkę umyj i obierz, a następnie zblenduj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Dodaj oliwę, miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Sposób użycia:

  • Maseczkę nałóż na oczyszczoną twarz.
  • Po około 20 minutach zmyj letnią, przegotowaną wodą.
  • Nałóż delikatny krem. Stosuj raz w tygodniu co najmniej przez miesiąc.

Działanie: Beta-karoten zawarty w marchewce w naturalny sposób poprawia koloryt cery. Zapobiega również przebarwieniom, które powstają na skutek działania promieni UV.

Rozświetlająca maska z truskawek

Składniki:

  • 4 duże truskawki 
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i usuń szypułki.
  • Owoce pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie rozgnieć.
  • Dodaj jogurt i miód. Wymieszaj.

Sposób użycia:

  • Maseczkę nałóż na oczyszczoną twarz.
  • Po około 15 minutach zmyj letnią, przegotowaną wodą.
  • Stosuj raz w tygodniu co najmniej przez 14 dni.

Działanie: Zawarta w truskawkach witamina C wygładza drobne zmarszczki, złuszcza martwy naskórek i rozświetla cerę. Maseczka z truskawek pobudza też produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność skóry.

Ujędrniająca maska z malin

Składniki:

  • garść malin 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek l 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Maliny umyj, osusz, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Dokładnie wymieszaj z oliwą i miodem.

Sposób użycia:

  • Maseczkę nałóż na oczyszczoną twarz.
  • Zmyj po około 15-20 minutach letnią, przegotowaną wodą.
  • Stosuj raz w tygodniu, najlepiej wieczorem, co najmniej przez 3 tygodnie.

Działanie: Maska regeneruje naskórek, rozświetla i ujędrnia skórę.

Nawilżająca maska z ogórka

Składniki:

  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Ogórek umyj, obierz i zblenduj.
  • Połącz z miodem i płatkami owsianymi.

Sposób użycia:

  • Maseczkę nałóż na oczyszczoną twarz.
  • Zmyj po około 10-15 minutach letnią wodą.
  • Stosuj raz w tygodniu przez 15 dni.

Działanie: Maska doskonale nawilża suchą skórę i pobudza produkcję kolagenu.

Czytaj więcej