Czas na obiad z młodej kapusty! Proste przepisy na pyszne dania pełne witamin
Młoda kapusta jest idealna nie tylko do surówek, ale też zapiekania i nadziewania.
Fot. 123RF

Czas na obiad z młodej kapusty! Proste przepisy na pyszne dania pełne witamin

Młoda kapusta jest szczególnie bogata w olejki gorczyczne, które wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Zawiera też bioflawonoidy, które wspierają układ krwionośny. Poznaj pyszne i lekkostrawne przepisy z kapustą w roli głównej.

Właściwości młodej kapusty

Młoda kapusta ma dużo błonnika, witaminy C i bioflawonoidów wzmacniających naczynia krwionośne. Jest ich najwięcej w głąbie, a w młodej kapuście jest on mały, chrupki i tak smaczny (nawet na surowo!), że grzechem byłoby go wycinać. Kapusta ma też dużo żelaza i kwasu foliowego, przeciwdziałających anemii. Jest ich najwięcej w zewnętrznych liściach, a u młodej kapusty są one bardzo delikatne.

Potrawy przygotowane z młodej kapusty są też znacznie lżejsze i mniej wzdymają niż ze starszej. Tak naprawdę kapusta staje się ciężkostrawna dopiero gdy dodamy do niej boczek, kiełbasę czy tłuste mięso. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić młodą kapustę, by była smaczna i zachowała swoje prozdrowotne właściwości.

Schabowe z młodej kapusty

18079332_s
Schabowy z młodej kapusty.
123RF

Składniki:

  • 4 jajka
  • mała główka kapusty
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy na ćwiartki grubości ok. 2-3 cm.
  2. Blanszujemy kapustę 2 minuty.
  3. Odsączamy i osuszamy (bardzo młodej można nie blanszować).
  4. Posypujemy solą, pieprzem i szczyptą curry do smaku.
  5. Płatki kukurydziane miksujemy tak, by były widoczne większe okruszki.
  6. Jajka mieszamy z mlekiem.
  7. Kapustę maczamy w jajku i obtaczamy w płatkach. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na bardzo małym ogniu.

Jeśli lubisz grubszą panierkę, przed smażeniem kapustę możesz obtoczyć dwukrotnie w jajku i płatkach. Zamiast płatków, możesz użyć bułki tartej.

Kapusta faszerowana

121719025_s
Kapusta faszerowana.
123RF

Składniki:

  • główka kapusty
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy mięso, jajka, czosnek, po szczypcie soli, pieprzu, bazylii.
  2. Kapustę gotujemy 15 min w osolonym wrzątku. Wycinamy głąb i zdejmujemy zewnętrzne liście.
  3. Wkładamy mięso w miejsce po głąbie. Układamy też cienkie warstwy pomiędzy kolejnymi liśćmi. Owijamy gazą i obwiązujemy nitką.
  4. Zalewamy 2 l wody. Gotujemy 45 min (do miękkości).

Młoda kapusta z grilla lub piekarnika

44923995_s
Pieczona młoda kapusta.
123RF

Składniki:

  • główka kapusty
  • garść natki
  • strąk papryki chili
  • sól
  • papryka wędzona
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy na ćwiartki.
  2. Polewamy każdą ćwiartkę łyżką oleju. Rozsmarowujemy olej pędzelkiem po całej kapuście.
  3. Posypujemy kapustę szczyptą soli, pieprzu, papryki wędzonej, posiekaną natką i papryczką (jeśli mamy wrażliwy żołądek, chili zamieniamy na zwykłą paprykę).
  4. Zawijamy w folię i grillujemy 20 min lub pieczemy godzinę w 180 st. w piekarniku.

Placki z młodej kapusty

152533896_s
Placki z młodej kapusty
123 RF

Składniki:

  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4 łyżki mąki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 10 dag sera żółtego
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy, a ser ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.
  2. Dodajemy jogurt, jajka, mąkę, po szczypcie soli i pieprzu.
  3. Po łyżce masy wykładamy na rozgrzany olej i rozpłaszczamy. Smażymy z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.

 

Czytaj więcej