Czy zimą da się uprawiać warzywa? Okazuje się że nawet w zimie możemy mieć własne, świeże plony z ogrodu, ponieważ niektórym gatunkom warzyw niestraszne są przymrozki. Na spadek temperatury dość odporne są m.in. brukselka, por, jarmuż, pietruszka oraz czosnek. Zobacz, jak je uprawiać, aby dały obfity plon zimą.
Są warzywa, które można uprawiać i zbierać nawet zimą. Do mrozoodpornych gatunków należą m.in. brukselka, por, jarmuż, pietruszka oraz czosnek. Możemy zdecydować się na uprawę warzyw przeznaczonych do zbioru zimą lub gatunków ozimych, które cały sezon wegetują w gruncie i kiełkują wiosną. Oczywiście, by warzywa mrozoodporne dobrze rosły w naszym klimacie, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć przed ekstremalnie niskimi temperaturami. Podpowiadamy, jak to zrobić?
Późna jesień to moment, gdy stopniowo przygotowujemy przydomowe grządki na nadejście zimy. Niskie temperatury, porywisty wiatr i opady śniegu zaszkodzą większości odmian roślin w warzywniku, jednak niektóre z nich świetnie poradzą sobie w tych trudnych warunkach.
Mrozoodporne warzywa obfitują w cenne witaminy oraz wartości odżywcze. Doskonale uzupełniają naszą zimową dietę w niezbędne dla zdrowia związki w czasie, gdy tak brakuje nam produktów sezonowych. Charakteryzują się też wysokimi walorami smakowymi, zwłaszcza tuż po zerwaniu. .
Na spadek temperatury dość odporne są m.in. brukselka, por, jarmuż, pietruszka oraz czosnek, jednak by uprawa miała szansę powodzenia, warto odpowiednio zabezpieczyć ją przed chłodem.
Podczas bezśnieżnych i mroźnych dni warzywa w ogrodzie potrzebują zabezpieczenia przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Jako osłonę warzyw przed niską temperaturą wykorzystajmy włókninę.
Ozime gatunki pietruszki korzeniowej, cebuli i szpinaku okryjmy włókniną, obciążając jej brzegi za pomocą cegieł lub ciężkich kamieni. Nad roślinami, które uprawiamy dla ich nadziemnych części, zbudujmy drewniane rusztowanie, a następnie rozciągnijmy na nim ochronny materiał. To idealne zabezpieczenie dla zimowej roszponki. Jarmuż i brukselka lubią niskie temperatury, jednak przemrożenie może im zaszkodzić. Przygotujmy dla nich okryty włókniną tunel, który założymy tuż przed zapowiadanym mrozem.
Stanowisko na zimowy warzywnik najlepiej przygotować co najmniej miesiąc przed momentem siewu wybranych gatunków. Podłoże starannie oczyśćmy z chwastów oraz resztek uprzednio uprawianych roślin. Zastosujmy nawozy potasowe, fosforowe lub kompost. Unikajmy natomiast nawożenia azotem. Po przekopaniu i wyrównaniu gleby możemy przystąpić do siewu nasion.
Nasiona na zbiór późnojesienny i zimowy wysiewa się w kwietniu, a rozsadę sadzi w gruncie w czerwcu lub lipcu. Odmiany zimowe pora to m.in. 'Amor' i 'Kenton'.
Ząbki sadzimy od października do połowy listopada na głębokości 5-6 cm. Czosnek może zimować bez okrycia. cebula ozima Do uprawy wybierzmy odmiany mrozoodporne, np. 'Swift' lub 'Agrę'.
Rozsadę przygotowujemy we wrześniu, a miesiąc później sadzimy ją w gruncie. Endywię należy osłonić przed mrozem i śniegiem za pomocą grubej włókniny.
Odmiany pietruszki naciowej ('Vita', 'Karnaval') wysiane we wrześniu, dadzą nam świeżą zieleninę późną jesienią i zimą. Od października można wysiewać też odmiany korzeniowe na zbiór wiosenny, np. 'Cukrową', 'Kaśkę'.
Jarmuż to łatwe w uprawie warzywo doskonale znosi chłody. Liście przemrożonego jarmużu mają lepszy smak, ponieważ tracą goryczkę i zawierają więcej cukru.
Na przedzimowy siew szpinak zdecydujmy się na odmianę 'Prima F1'.
Brukselkę okryjmy włókniną, zanim nadejdą mrozy.