Białe dynie to nie tylko piękna i oryginalna dekoracja ogrodu, ale też w większości bardzo smaczne warzywo. Ich uprawa wcale nie jest trudna, choć mają swoje wymagania odnośnie gleby i stanowiska. Jakie odmiany białej dyni są najpiękniejsze? Sprawdź, jak przygotować z nich eleganckie dekoracje.
Spis treści
Dynia (Cucurbita) ma wiele gatunków i odmian. Najczęściej uprawia się te duże i pomarańczowe (dynie jadalne) oraz małe o wymyślnych kształtach (dynie ozdobne). Coraz modniejsze są odmiany dyni o białej skórce. Co ciekawe, miąższ takich dyni także bywa smaczny i jadalny!
Wszystkie białe dynie są piękne, ale nie wszystkie są jadalne. Niektóre to odmiany typowo ozdobne. Warto je uprawiać dla pięknych dekoracji w ogrodzie i w domu.
To najmniejsza z białych odmian. Owoce mają do 15 cm średnicy. Z jednej sadzonki otrzymamy ok. 10 dyń.
Wyświetl ten post na Instagramie
Rodzi duże, białe i spłaszczone owoce. Jej miąższ jest kremowy i zyskuje na smaku po dłuższym leżakowaniu. D.
Wyświetl ten post na Instagramie
Owoce dość duże, bo osiągają wagę 7-10 kg. Skórka jest twarda i biała, a miąższ intensywnie pomarańczowy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Odmiana 'Silver Edge' rodzi kuliste lub gruszkowate dynie. Nasiona są jadalne i wyjątkowo duże o srebrnym brzegu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zawiązuje małe, paskowane owoce, które doskonale nadają się do faszerowania. Miąższ jest kremowy i smaczny.
Jeżeli lubimy stonowane, monochromatyczne dekoracje jesienne to biała dynia będzie dla nas wybawieniem. Warto zestawić ją z wrzosami o białych kwiatach lub kremowymi chryzantemami. Kolorystycznym urozmaiceniem mogą być czerwone liście klonu lub rumiane jabłka. Dynie możemy poukładać w wiklinowych koszach.
Jak krok po kroku wykonać świecznik na tacy? Potrzebujesz tacy, 3-5 dyni 'Baby Boo', gipsówki, fiolek, kul z wikliny i słoiczka. Do fiolek wlej wodę i włóż do nich gipsówki. Ułóż na tacy pomiędzy dyniami. Nieduży słoik owiń koronką. Wstaw go pomiędzy dynie. Włóż do niego tealight.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Białe dynie najlepiej wyhodować samodzielnie, gdyż jesienią w sprzedaży są rzadko spotykane. Dynia doskonale rośnie na dobrze przepuszczalnej glebie bogatej w azot, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.
Do prawidłowego wzrostu potrzebuje temp. 25°C (minimalna temperatura wzrostu to 8°C). Wybierzmy dla niej ciepłe i słoneczne stanowisko lub uprawiajmy ją pod osłonami. W przypadku dyni o dużych owocach warto obrywać zawiązki, zostawiając na roślinie tylko kilka, które dzięki temu będą dorodniejsze.
Warzywa dyniowate zbieramy, gdy są w pełni dojrzałe. Nie powinniśmy zbyt długo zostawiać ich na roślinie, gdyż przerośnięte będą gorzej smakować. Owoce rosnące na szypułkach odcinamy wraz z nimi – będą się wówczas lepiej przechowywać.