Pyszne tartaletki zachwycą gości przy wielkanocnym stole.
Fot. Sokołów SA
materiał partnera
5 potraw, którymi zaskoczysz na śniadaniu wielkanocnym
15.03.2024 10:16
Ambicją każdej pani (i pana) domu jest to, aby w czasie świąt pochwalić się swoim kunsztem kulinarnym i zachwycić gości wspaniałymi potrawami. O ile przepisów na obiadowe pieczenie, roladki czy inne mięsa jest mnóstwo, o tyle jeśli chodzi o wyszukane przekąski śniadaniowe, może się nam wydawać, że jest ich zdecydowanie mniej. Nic bardziej mylnego.
Oto propozycje 5 wyjątkowych przekąsek wielkanocnych, którymi zaskoczysz swoich domowników i gości podczas świątecznego śniadania.
Święta Wielkiej Nocy spędzamy zazwyczaj w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. Najważniejszym wydarzeniem kulinarnym jest wówczas tradycyjne wielkanocne śniadanie. Pani lub pan domu mają wtedy nie lada zadanie do wykonania. Jak zaskoczyć gości i co podać, aby wszyscy byli zadowoleni? Czy postawić na tradycję, a może wprowadzić na stół trochę nowoczesności?
Podpowiadamy, że wielkanocna tradycja kulinarna nie jest czymś zamkniętym i nienaruszalnym. Zmieniają się smaki, gusta, składniki i techniki gotowania. Coraz chętniej eksperymentujemy, szukamy nowych smaków lub ciekawego połączenia tradycji z nutą nowoczesności. Najważniejszy jest obyczaj świętowania. A jakie potrawy my polecamy zaserwować bliskim? Oto 5 przepisów na dania, które łączą tradycję z nowoczesnością, są szybkie i proste w przygotowaniu i zachwycą domowników i gości.
1. Jajka faszerowane szynką kruchą i pieczarkami
Składniki:
10 jajek
opakowanie szynki sokołowskiej kruchej gotowanej
400 g pieczarek
0,5 pęczka natki pietruszki
pęczek szczypiorku
cebula
sól i pieprz
panierka panko
majonez
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy wszystko na złoto.
Jajka gotujmy na twardo, przekrajamy na pół razem ze skorupką, i wydrążamy środek, zostawiając same skorupki.
Wydrążone jajka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, szynką, posiekaną pietruszką, szczypiorkiem i dwiema łyżkami majonezu.
Przekładamy farsz do skorupek i całość obtaczamy w panierce panko.
Podsmażamy na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
2. Jajka zapiekane w boczku
Składniki:
2 op. boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów
3 cebule
12 małych pieczarek
12 jajek
1 cebula dymka
pieprz i sól
kilka suszonych pomidorów w oleju
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i cebulę dymkę.
Spód formy do muffin wykładamy jednym plasterkiem boczku, drugim plasterkiem wykładamy ranty formy.
Na boczek nakładamy po dwie łyżki przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch wbijamy jajko.
Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 15 – 20 minut.
Średniej wielkości ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Przecedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy odrobiną oliwy wymieszanej z przyprawami.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką wydrążamy miąższ (część z nasionkami) i blanszujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Łódeczki wypełniamy bazyliowym pesto, obsypujemy parmezanem i do każdej wkładamy jedną kiełbaskę. Układamy w naczyniu do zapiekania wraz z ziemniakami.
Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra-dół), aż kiełbaski zaczną się rumienić.
Gotowe danie dekorujemy świeżymi listkami bazylii
Pięknie nakryty stół zastawiony mnóstwem smakołyków to nieodłączny element świętowania. Ma być uroczyście i smacznie. Korzystając z naszych przepisów na śniadanie wielkanocne, możesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym i oryginalnym. Dzięki różnorodności prezentowanych potraw, stworzysz niezapomnianą atmosferę przy świątecznym stole. Smacznego!