Wszystkie koktajle są fantastycznym źródłem witamin i składników mineralnych. Możemy jednak tak dobrać ich skład, by zrobić z nich spersonalizowany suplement diety. Jakie właściwości zdrowotne mają zielone, żółte i pomarańczowe, czerwone oraz fioletowe koktajle? Dla kogo będą najlepsze i z czego można je przygotować? Wypróbuj przykładowe przepisy.
Spis treści
Nie ma cenniejszego źródła mikroskładników niż warzywa i owoce. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Inne produkty będą bowiem najlepiej służyć diabetykom, a inne osobom z depresją. Inne wspomogą osoby odchudzające się, inne z problemami gastrycznymi. Co ciekawe, wiele ważnych składników odżywczych wyróżnia się też specyficznym zabarwieniem. Dla uproszczenia wybraliśmy cztery najbardziej charakterystyczne grupy kolorystyczne: zieloną, żółto-pomarańczową, czerwoną oraz fioletową. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by poszczególne grupy miksować ze sobą, by cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i ulubionym smakiem.
Zielone koktajle zrobisz np. z: sałaty, brokułów, szpinaku, kiełków, ogórka, kalarepki, awokado, koperku, natki pietruszki, dymki, zielonej papryki, kiwi, melona zielonego, jarmużu.
Są świetnym źródłem chlorofilu, który oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i substancji toksycznych, ułatwia trawienie, stymuluje pracę wątroby i jelit. Ta grupa koktajli zawiera też wzmacniające odporność wit. C i magnez oraz polepszającą wzrok luteinę i zeaksantyny. Pietruszka pomaga też odświeżyć oddech.
Chlorofil jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. Dlatego w lecie, gdy jest bardzo ciepło, zielone koktajle najlepiej wypijać jak najszybciej po zrobieniu.
Szczególnie polecamy osobom na dietach odchudzających i znajdującym się w grupie ryzyka zachorowania na nowotwór.
Umyte i obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój. Umyj winogrona i szpinak. Usuń pestkę i wyjmij miąższ z awokado. Zmiksuj lód, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Żółte i pomarańczowe zrobisz mn.in. z: marchwi, cytryny, mirabelki, pomarańczy, mandarynki, banana, ananasa, żółtej papryki, papai, jabłka, grejpfruta, dyni, melona żółtego, pomelo, mango.
Obecne w nich karotenoidy są prekursorem wit. A. Zwiększają elastyczność stawów i gęstość kości, zapobiegają zwyrodnieniom. Zwalczają wolne rodniki i przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wit. A opóźnia m.in. procesy zwyrodnieniowe plamki żółtej. Żółta grupa poprawia też stan skóry, włosów i paznokci. Działa moczopędnie, zapobiega gromadzeniu wody i obrzękom.
Witaminy z tej grupy lepiej wchłaniają się w obecności tłuszczu. Dlatego warto koktajle przygotowywać na tłustym jogurcie lub pełnotłustym mleku.
Chorujących na stawy oraz rekonwalescentów.
Owoce obierz, usuń z nich pestki, pokrój na kawałki. Dodaj sok pomarańczowy, limonkowy, miód. Wszystko zmiksuj. Koktajl udekoruj listkami mięty.
Czerwone zrobisz m.in. z: malin, buraka, pomidora, truskawki, granatu, wiśni, czereśni, arbuza, czerwonych porzeczek.
Przede wszystkim karotenoidy, jak likopen oraz inne przeciwutleniacze, np. kwas elagowy, który unieczynnia związki rakotwórcze i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Wraz z potasem regulują rytm pracy serca oraz ciśnienie krwi. Obniżają też poziom cholesterolu.
W przeciwieństwie do innych związków, likopen zyskuje pod wpływem wyższej temperatury. Dlatego w przetworach pomidorowych jest go więcej niż w surowych warzywach.
Sercowców, palaczów, mieszkańców miast zanieczyszczonych smogiem i osób z nadciśnieniem.
Do umytych porzeczek dodaj sok z cytryn oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko dokładnie z mlekiem ryżowym lub jogurtem naturalnym (koktajl będzie wtedy bardziej gęsty).
Fioletowe zrobisz np. z: czerwonej kapusty, cebuli, winogron, bakłażana, śliwek, jagód, borówek, jeżyn, czarnych porzeczek.
Są bogactwem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia. Poprawiają dotlenienie i odżywienie mózgu, a tym samym pamięć i koncentrację. Uszczelniają naczynia, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Wspomagają walkę z zapaleniami układu pokarmowego i moczowego.
Aby chronić cenne barwniki, produkty fioletowe lepiej przechowywać w lodówce. Natomiast nie szkodzi im mrożenie, więc pełnowartościowe fioletowe napoje przygotujemy też z mrożonek.
Osób nerwowych oraz cierpiących na nawracające infekcje układu moczowego.
Owoce odszypułkuj, umyj, osusz. Dodaj kefir i zmiksuj. Jeśli koktajl będzie dla ciebie zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody mineralnej.