Smażone zielone pomidory w panierce. Przepis na ciekawą przekąskę
14.09.2021 17:30
Smażone zielone pomidory w panierce posypane chrupiącym bekonem to ciekawa i oryginalna przekąska idealna na przyjęcie. Zazwyczaj zajadamy się bowiem czerwonymi pomidorami, które często goszczą w naszej kuchni. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni smakiem tego dania!
Smażone zielone pomidory możemy kojarzyć z nazwą słynnej amerykańskiej powieści lub jej ekranizacji. Ale to także danie. I to bardzo smaczne. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Na co uważać w zielonych pomidorach?
Niedojrzałe owoce zawierają toksyny, w tym głównie solaninę i alkaloidy (m.in. tomatynę), które spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych.
Hodowcy stworzyli kilka odmian zielonych pomidorów, które są bezpieczne dla zdrowia. Ich owoce pozostają zielone, a ponieważ są już dojrzałe nie są już groźne. Do najlepszych odmian zielonych pomidorów należą:
„Malachitowa Szkatułka” – odmiana bardzo wczesna, to duże owoce o zielonym miąższu i zielonej skórce wpadającej w kolor jasnożółty.
„Green Zebra” – to duże, okrągłe, ciemnozielone owoce, pokryte licznymi, jasnymi lub żółtymi prążkami.
„Absinthe – bardzo duże owoce, zielone z delikatnym żółto-pomarańczowym przebarwieniem na skórce.
Smażone zielone pomidory w panierce
Liczba porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut 15 minut Kaloryczność: 315 kcal
Składniki:
6-7 zielonych pomidorów
1 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
2 jajka
4 plasterki wędzonego chudego boczku
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę zmiksuj z jajkami, mlekiem oraz 1 i 1/2 szklanki wody. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Pomidory potnij w średniej grubości plasterki. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewaj porcjami olej (po 1-cm warstwie tłuszczu).
Pomidorowe plasterki zanurzaj w cieście i od razu kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut). Plasterki boczku potnij na kawałeczki. Wysmaż na chrupko na suchej patelni. Posyp nimi gotowe pomidorowe talarki.