Ślimaczki drożdżowe z powidłami. Pomysł na pyszną, słodką przekąskę
Ślimaczki drożdżowe z powidłami.
Fot. 123RF

Ślimaczki drożdżowe z powidłami. Pomysł na pyszną, słodką przekąskę

Drożdżowe ślimaczki nadziewane powidłami śliwkowym to pyszny deser. Są mięciutkie, puchate i delikatne. Zobacz koniecznie nasz przepis!

Mięciutkie drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami do odrywania to bardzo dobry pomysł na słodką przekąskę lub deser. Takie drożdżówki będą pyszne nie tylko z powidłami. Można je tez zrobić masą z niebieskiego lub białego maku. Polecamy nasz przepis!

Jaka mąka do ciasta drożdżowego jest najlepsza?

Jaka mąka na ciasto drożdżowe będzie najlepsza? To zależy, jaki wypiek chcemy uzyskać. Najlepsza mąka do ciasta drożdżowego i najbardziej popularna to mąka pszenna biała typ 750, czyli tzw. mąka pszenna chlebowa. Jeżeli chcemy postawić na zdrowszą wersję, to możemy wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Doskonale sprawdzi się, zarówno przy wypiekach słodkich, jak i słonych.

To, jaki wypiek przygotowujemy i jakiej mąki używamy na też znaczenie, jeśli chodzi o ilość dodawanych drożdży. Jeśli używamy dużej ilości mąki pełnoziarnistej, jajek lub tłuszczu, ciasto będzie potrzebowało więcej drożdży. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, bo będzie miała nieprzyjemny, charakterystyczny smak i będzie cięższy do strawienia.

Ślimaczki drożdżowe z powidłami – przepis

50409985_m
Ślimaczki drożdżowe z powidłami.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie 35 minut
Kaloryczność: 260 kcal

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag stopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka + 4 żółtka 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki powideł

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z drożdżami, jajkami i utartymi żółtkami. Dodaj mleko. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, wlej stopione masło. Wyrabiaj dalej, aż będzie odchodziło od dłoni. Wtedy przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 4 równe prostokąty. Każdy z nich posmaruj porcją powideł. Zwiń. Każdy rulon potnij na 4 plasterki.
  3. Ślimaczki ustaw ciasno w 4 okrągłych formach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 35 minut.

Czytaj więcej