Drożdżowe ślimaczki nadziewane powidłami śliwkowym to pyszny deser. Są mięciutkie, puchate i delikatne. Zobacz koniecznie nasz przepis!
Mięciutkie drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami do odrywania to bardzo dobry pomysł na słodką przekąskę lub deser. Takie drożdżówki będą pyszne nie tylko z powidłami. Można je tez zrobić masą z niebieskiego lub białego maku. Polecamy nasz przepis!
Jaka mąka na ciasto drożdżowe będzie najlepsza? To zależy, jaki wypiek chcemy uzyskać. Najlepsza mąka do ciasta drożdżowego i najbardziej popularna to mąka pszenna biała typ 750, czyli tzw. mąka pszenna chlebowa. Jeżeli chcemy postawić na zdrowszą wersję, to możemy wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Doskonale sprawdzi się, zarówno przy wypiekach słodkich, jak i słonych.
To, jaki wypiek przygotowujemy i jakiej mąki używamy na też znaczenie, jeśli chodzi o ilość dodawanych drożdży. Jeśli używamy dużej ilości mąki pełnoziarnistej, jajek lub tłuszczu, ciasto będzie potrzebowało więcej drożdży. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, bo będzie miała nieprzyjemny, charakterystyczny smak i będzie cięższy do strawienia.
Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie 35 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Składniki
Przygotowanie