Pleciony śliwkowy kołacz. Przepis na pyszny drożdżowy wypiek
Drożdżowy kołacz ze śliwkami.
Fot. 123RF

Pleciony śliwkowy kołacz. Przepis na pyszny drożdżowy wypiek

Pleciony śliwkowy kołacz z ciasta drożdżowego. Pyszny i puszysty. Najlepiej smakuje podawany z sosem owocowym. Sprawdź koniecznie nasz przepis!

Tradycyjny drożdżowy wypiek ze Śląska wywodzi się z tradycji wypiekania kołocza staropolskiego. To przepyszne ciasto z sezonowymi owocami, np. śliwkami. Spróbuj koniecznie!

Drożdżowy kołacz ze śliwkami

87166668_m
Drożdżowy kołacz ze śliwkami.
123RF

Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 25 minut + wyrastanie ok. 60 minut
Kaloryczność: 210 kcal

Składniki

  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 dag śliwek bez pestek
  • 1 szklanki orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Masło stop. Do miseczki wsyp mąkę, 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Zrób wgłębienie. Wlej mleko z drożdżami. Odstaw na 15 minut. Wbij jajka. Dodaj masło.
  2. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godz. Ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek. Przytnij go, by miał dł. 65-70 cm i szer. 35–40 cm. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracyjne listki.
  3. Śliwki pokrój, połącz orzechami i resztą cukru. Posyp tym placek. Zwiń, 3-4 razy skręć wokół własnej osi. Formę natłuść. Ułóż w niej rulon, formując wieniec. Połóż na nim listki. Posmaruj żółtkiem. Piecz 1 godz. w 175ºC.

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe było bardziej delikatne i puszyste?

Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie bardziej puszyste i delikatne, jeśli się je odpowietrzy. Ciasto odłóż do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość i odpowietrz je po około 30 minutach. W tym celu ugniataj je kilka razy w misce  i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Ciasto po wyrośnięciu i wyłożeniu na blat ponownie zagnieć i odłóż na około 10 minut. Wtedy o wiele łatwiej się rozwałkowuje.

 

Czytaj więcej