Pleciony śliwkowy kołacz z ciasta drożdżowego. Pyszny i puszysty. Najlepiej smakuje podawany z sosem owocowym. Sprawdź koniecznie nasz przepis!
Tradycyjny drożdżowy wypiek ze Śląska wywodzi się z tradycji wypiekania kołocza staropolskiego. To przepyszne ciasto z sezonowymi owocami, np. śliwkami. Spróbuj koniecznie!
Liczba porcji: 16 porcji
Czas przygotowania: 25 minut + wyrastanie ok. 60 minut
Kaloryczność: 210 kcal
Składniki
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie bardziej puszyste i delikatne, jeśli się je odpowietrzy. Ciasto odłóż do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość i odpowietrz je po około 30 minutach. W tym celu ugniataj je kilka razy w misce i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Ciasto po wyrośnięciu i wyłożeniu na blat ponownie zagnieć i odłóż na około 10 minut. Wtedy o wiele łatwiej się rozwałkowuje.