Nuggetsy w wersji wegetariańskiej: z pieczarek, cebulki i brokułów. Pyszne i zdrowsze niż te mięsne
Nuggetsy wegetariańskie można przygotować z pieczarek, brokułów, cebuli. Są bardzo smaczne!
Fot. 123RF

Nuggetsy w wersji wegetariańskiej: z pieczarek, cebulki i brokułów. Pyszne i zdrowsze niż te mięsne

Nuggetsy w wersji wegetariańskiej są równie smaczne jak te przygotowane z mięsa, a ponadto mniej kaloryczne i zdrowsze. Podajemy przepisy na wegetariańskie nuggetsy z jajka, cebuli, pieczarek i brokułów. Wypróbuj koniecznie!

Nuggetsy z jajek

dserftghjkl
Nuggetsy z jajek.

Składniki na 10 sztuk:

  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 2 jajka kurze
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
  • sól
  • mielona ostra papryka albo chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek, 2 jajka kurze
i wodę. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól. Ciasto dobrze zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by mąka spęczniała. Jajeczka przepiórcze ugotuj na półtwardo (ok. 5 minut). Wyjmij, przestudź i delikatnie obierz.

Czosnek przeciśnij przez praskę, posmaruj nim jajka. Zanurz je w cieście. Smaż w rozgrzanym oleju na rumiano (razem około 15 minut). Po wyjęciu przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Rada kucharza:

Do wody, w której gotujesz jajka, włóż plasterek cytryny. Nie zmieni to smaku jajek,
a sprawi, że skorupka łatwo odejdzie od jajka.

Nuggetsy z pieczarek

sdfgvhjbnkm,l;
Nuggetsy z pieczarek.

Składniki:

  • 60 dag niewielkich pieczarek
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 1 jajko
  • po 1/3 szklanki mleka, tartej bułki oraz mielonych migdałów
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Wbij jajko. Wlej wodę i mleko. Zmiksuj. Ciasto przypraw solą i pieprzem. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. Bułkę tartą wymieszaj z migdałami. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj. Na głębokiej patelni rozgrzewaj po porcji oleju (po 5-6 łyżek).

Pieczarki zanurzaj w cieście naleśnikowym. Obtaczaj w bułce z migdałami i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor, obracając (zajmie to około 15 minut). Osacz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Rada kucharza:

Pieczarki czyść zwilżonym papierowym ręcznikiem. Dzięki temu będą szybko czyste i nie nasiąkną wodą (jak przy myciu).

Nuggetsy z cebuli w piwnej panierce

asdfgh
Nuggetsy z cebuli.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanki jasnego piwa
  • 1 szklanki mąki orkiszowej + trochę mąki do panierowania
  • 4-5 średnich cebul
  • olej do smażenia
  • drobna sól
  • czarny pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • gruba sól do posypania

Przygotowanie:

Piwo zmiksuj z mąką. Ciasto przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw na 1 godzinę. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Każdą cząstkę przekrój w poprzek na pół. Mąkę do panierowania wsyp na talerz i połącz z odrobiną soli. Olej wlej na patelnię, tak by sięgał do 2-3 cm wysokości naczynia, rozgrzej.

Kawałki cebuli obtocz w mące i zanurz w cieście. Smaż w oleju około 5 minut, obracając. Gotowe cebulki przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Potem posyp grubą solą.

Rada kucharza:

Cebulę pokroisz bez łez, jeśli wcześniej schłodzisz ją w zamrażarce (5 minut). Osłabisz przez to siłę soków cebuli, które drażnią oczy.

Nuggetsy z brokułów w winnej tempurze

zxc ghjkil;
Nuggetsy z brokułów.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży brokuł
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • mielony biały pieprz

Przygotowanie:

Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj 5 minut, Odcedź je i wystudź.

Mąkę przesiej do miseczki. Wbij jajko i dolej wino. Ciasto przypraw sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Mieszaj trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie.

W szerokim garnku rozgrzej olej. Różyczki brokułu kolejno zanurzaj w cieście. Wkładaj po kilka różyczek. Smaż je, aż się zrumienią (w sumie ok. 10 minut). Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Rada kucharza:

Chcesz mieć pewność, że brokuły zachowają intensywnie zielony kolor? Ugotuj je na parze. Dzięki temu będą też delikatne w smaku.

Czytaj więcej