Kozi ser z truskawkami i octem balsamicznym. Przekąska, którą przygotujesz w 5 minut!
Fot. 123RF

Kozi ser z truskawkami i octem balsamicznym. Przekąska, którą przygotujesz w 5 minut!

Kozi ser podany z truskawkami, szpinakiem i orzechami włoskimi jest banalny w przygotowaniu, a zachwyci nawet wymagające podniebienie. Ten wykwintny przysmak łączy kwaśne, słodkie i słone smaki tworząc niepowtarzalną i ciekawą kompozycję.

Kozi ser z truskawkami i octem balsamicznym

13958932_m
Ser kozi z truskawkami i octem balsamicznym.
123 RF

Czas przygotowania: 5 minut
Koszt: ok. 3,50-4 zł/porcja
Liczba kalorii: 190 kcal/porcja
Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 6 garści szpinaku baby
  • 250 g truskawek
  • 300 g rolady z sera koziego (lub inny ser, np. pleśniowy)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • kilka orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • miód

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak przebierz, opłucz i osusz, rozłóż na talerzyki. Umyte truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na liściach szpinaku.
  2. Roladę z sera koziego (lub inny ser) pokrój na 6 porcji. Rozłóż na talerze.
  3. Na sos utrzyj oliwę z ciemnym octem balsamicznym oraz solą, pieprzem i naturalnym płynnym
    miodem do smaku. Orzechy posiekaj.
  4. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, zrumień. Każdą porcję polej sosem, ozdób orzechami.

Czytaj więcej