Desery z bakaliami i orzechami bez dodatkowego cukru – zdrowsza alternatywa dla słodyczy
Fot. 123rf/picsel

Desery z bakaliami i orzechami bez dodatkowego cukru – zdrowsza alternatywa dla słodyczy

Wypróbuj desery, w których słodki smak pochodzi z suszonych owoców czy miodu. Cukier to nie tylko puste kalorie, to także składnik, który wpływa na obniżenie odporności. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie masz ochoty rezygnować ze słodkości, te przepisy są dla ciebie! 

Ciasto bananowe

czas przygotowania 50 minut
cena porcji ok. 2 zł

Skład na 10 porcji

  • 5 dojrzałych bananów
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 50 g masła
  • 80 g orzechów pekan
  • garść rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 suszone morele lub daktyle

Przygotowanie

  1. Banany obierz i rozgnieć na jednolitą masę. Możesz zostawić plaster banana do dekoracji wierzchu ciasta.
  2. Następnie dodaj posiekane bakalie (garstkę także warto odłożyć do posypania) oraz masło, jajko, sodę i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Masę przelej do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu połóż plaster banana i posyp pokruszonymi orzechami.
  5. Piecz około półtorej godziny w 180°C.
  6. Na pierwsze 30 minut ustaw funkcję góra-dół, a następnie wybierz ustawienia piekarnika na grzanie tylko od dołu i piecz jeszcze przez godzinę.
  7. Wyjmij i studź w foremce.

72397509_l

Ciasteczka z samych ziaren

czas przygotowania 30 minut
cena porcji ok. 0,50 zł

Skład na 12 porcji

  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek wody

Przygotowanie

  1. W misce połącz wszystkie suche składniki, dodaj miód oraz wodę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w 170°C bez funkcji termoobiegu ok. 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Następnie delikatnie je przekładaj na kratkę i zostaw do wystygnięcia.

114331680_l

Daktylowe kuleczki

czas przygotowania 100 minut 
cena porcji ok. 0,70 zł

Skład na 24 porcje

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 80 g migdałów
  • 20 g sezamu
  • łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • różne nasiona i przyprawy do obtoczenia kulek

Przygotowanie

  1. Zblenduj daktyle, śliwki, migdały, sezam i przyprawy. Rób to tak długo, aż masa zacznie się kleić i będzie plastyczna.
  2. Formuj małe kulki (o średnicy 2-3 cm) i układaj je na talerzu.
  3. Obtaczaj w wiórkach kokosowych, cynamonie, maku, siemieniu lnianym, pokruszonych blanszowanych migdałach, kakao albo herbacie matcha.
  4. Przed podaniem wstaw co najmniej na godzinę do lodówki.

132822570_l

Bakalie – to warto wiedzieć

Większość dostępnych na rynku bakalii jest konserwowanych siarką, która ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego przed zjedzeniem lub dodaniem do ciasta suszonych owoców powinniśmy je umyć w ciepłej wodzie.

Czytaj więcej