Wiele osób ma słabość do żelków i chciałoby wierzyć, że to całkiem "niewinne" łakocie. Tym bardziej, że żelkowe słodycze są często promowane jako pełne witamin suplementy diety. Zanim kupisz paczkę żelek, uważnie przestudiuj etykietę ze składem.
Uwielbiane przez dzieci, chętnie kupowane przez dziadków. Żelki są obecnie często promowane jako suplementy diety, pozwalające wspomóc rozwój naszych latorośli. Co na to dietetycy?
Producenci zapewniają o wysokiej zawartości magnezu, witamin i innych substancji odżywczych. Tymczasem to przede wszystkim słodycze. Ich głównym, składnikiem jest cukier: aż 11-16 łyżeczek w 100 g produktu! A nadmiar cukru prowadzi do nadwagi i otyłości, chorób przyzębia, sprzyja też cukrzycy typu 2.
Syrop glukozowo-fruktozowy
Niekiedy żelki są dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, który jest uważany za główną przyczynę:
Potencjalnie szkodliwe mogą być też barwniki.
E-104: żółcień chinolinowa
Ten barwnik może powodować nadpobudliwość i różne alergie. Nie jest polecany astmatykom i osobom nietolerującym salicylanów. Podejrzewany o działanie rakotwórcze.
E-124: czerwień koszenilowa
Czerwień koszelinowa to barwnik, który może wywołać senność oraz zaszkodzić naszym nerkom i wątrobie. Wywołuje i nasila reakcje alergiczne, np. katar sienny, objawy astmy, a u osób szczególnie wrażliwych może nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego (silnej reakcji alergicznej zagrażającej życiu). E-124 powinny szczególnie unikać osoby uczulone na salicylany. Przypisuje się jej również powodowanie nadpobudliwości u dzieci i bezpłodności u dorosłych.
E-133: błękit brylantynowy, który może wywoływać:
Dodatkowo:
Składniki:
Przygotowanie:
Szklankę soku owocowego podgrzej. Wsyp 4 łyżeczki żelatyny, mieszaj, aż się rozpuści. Ostudzony gęsty płyn przelej do foremek do lodu (najlepiej w różnych kształtach) i wstaw je do lodówki na 2 godziny. W gorące dni można dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej, by żelki lepiej stężały.