Skorupki jajek zostają po prawie każdym gotowaniu i pieczeniu. Nie muszą jednak od razu lądować w koszu na śmieci. Warto je wykorzystać ponownie, bo są bogactwem ważnych pierwiastków. Dzięki temu mogą posłużyć jako znakomity nawóz do roślin. Przydadzą się też w domowych porządkach.
Skorupki jajek są bogate w wapń, żelazo, cynk, krzem, siarkę i fluor. Sprawdzą się jako nawóz. Można je też wykorzystać podczas mycia i sprzątania w domu. Jeśli nie zużyjesz skorupek na bieżąco, sparz je wrzątkiem i wysusz. Trzymaj całe lub rozdrobnione w papierowej torebce lub kartonowym pudełku.
Podczas przesadzania roślin pokrusz skorupki, wymieszaj z ziemią i posyp dno doniczki. Składniki odżywcze będą się powoli uwalniać i odżywiać roślinę. Jeśli zalejesz skorupki wodą, po kilku dniach otrzymasz nawóz.
Jeśli w przydomowym ogródku masz grządkę pomidorów, cukinii, fasoli lub lawendy, pokrusz skorupki przy krzaczkach. To też sposób na odstraszenie ślimaków. Uregulujesz pH gleby. Skorupki są przysmakiem ptaków, więc w karmniku znajdą na siebie amatorów.
Przypalonych garnków lub patelni z żeliwa (lub stali) nie musisz czyścić silnymi, gotowymi preparatami z dodatkiem chemii. Wsyp na patelnię pokruszone skorupki. Dolej niewielką ilość wody i kilka kropli płynu do zmywania. Przecieraj gąbką zabrudzone powierzchnie. Naczynie odstaw na co najmniej kwadrans. Potem znów przetrzyj zabrudzenia i spłucz.
Skorupki jajek świetnie sobie poradzą z rolą wybielacza tkanin. Z ich pomocą, np. przywrócisz śnieżną biel pożółkłym firankom. Pokruszone skorupki 2 lub 3 jaj włóż do woreczka z naturalnej tkaniny (najlepszy byłby len). Dobrze go zwiąż, by się nie wysypały. Wrzuć woreczek do bębna pralki.
Rozdrobnij skorupki jaj. Zmieszaj je z płynem do mycia naczyń. Wzmocnisz jego działanie. Drobinki skorupek będą skutecznie ścierać zaschnięte na desce resztki krojonego na niej jedzenia.
Rób to systematycznie, np. raz na 10 dni, a pomoże ci to uniknąć kłopotów z odpływem wody w zlewie. Wsyp do rury odpływowej pokruszone skorupki i odkręć kran z gorącą wodą. Części skorupek spływając, oczyszczą odpływ z nagromadzonego w nim osadu.
Gdy wazon ma wąską szyjkę, nie dasz rady dotrzeć gąbką do zabrudzeń na jego dnie. Wrzuć więc do środka kilka pokruszonych skorupek jaj. Wlej odrobinę wody i płyn do mycia naczyń (łyżeczka do herbaty). Silnie zamieszaj. Raz, drugi, trzeci... Płyn zmiękczy osad, a skorupki „zetrą” go z dna wazonu. Tak samo wyczyścisz termos lub butelkę.