Zioła to piękne rośliny! Czemu więc miałyby wzbogacać wyłącznie nasze kuchnie i apteczki? Ich uprawa w charakterze żywopłotu posiada wiele zalet, nie tylko wizualnych.
Moda na uprawę ziół powraca. Kiedy zalewa nas coraz większa fala niezdrowej żywności, tęsknimy za zapachem aromatycznych roślin przyprawowych. Jednak poza niewątpliwymi walorami smakowymi i leczniczymi zioła mogą nas również zachwycać wizualnie. Wiele z nich podczas kwitnienia przykuwa wzrok, mieniąc się pięknymi kolorami. Rośliny te są wyjątkowo wdzięczne w pielęgnacji – nie mają dużych wymagań co do gleby i rzadko chorują. Dlatego świetnie nadają się na obwódki naszych ogrodowych rabat, zwłaszcza tych warzywnych. Warto rozważyć uprawę takiego „miniżywopłotu”, ponieważ będziemy mogli czerpać z niego mnóstwo smacznych korzyści. Kwitnące zioła wprowadzą do ogrodu rustykalny klimat. I orzeźwiający zapach!
1. Hyzop lekarski: To niewysoka krzewinka miododajna, kwitnąca na przełomie lipca i sierpnia. Preferuje wapienne podłoże oraz stanowiska słoneczne. Na jednym miejscu może rosnąć nawet 10 lat. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
2. Czosnek bulwiasty: Chroni sąsiadujące rośliny przed chorobami o podłożu bakteryjnym i grzybowym. Latem wytwarza pędy kwiatowe o wysokości do 50 cm.
3. Tymianek: Wymaga wilgotnej i przepuszczalnej gleby oraz dobrze nasłonecznionego stanowiska. Osiąga 40 cm wysokości i ma drobne, różowofioletowe kwiaty. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
4. Szałwia lekarska: Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Łodyga może mieć do 70 cm. Jasnofioletowe kwiaty pojawiają się od czerwca do lipca. Wyciągi z liści działają m.in. antyseptycznie.
5. Majeranek ogrodowy: Dorasta do 50 cm wysokości. Kwitnie na biało, różowo lub fioletowo od lipca do września. To popularna roślina przyprawowa i lecznicza. Lubi słoneczne stanowiska z przepuszczalną, próchniczą glebą bogatą w wapń.