Kolorowe kalafiory mają intensywne barwy, które będą pięknie wyglądały na talerzu. Zawierają też cenne witaminy oraz składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zobacz, jak kupować i przygotowywać kolorowe kalafiory. Podajemy przepisy na pyszne dania.
Spis treści
Kolorowe odmiany kalafiora są równie wartościowe i zdrowe jak biały kalafior. Zawierają m.in. sód, magnez, potas, wapń, cynk, mangan, fosfor, żelazo, miedź, fluor, jod i karoteny, witaminy B1, B2, B6, K oraz dużo witaminy C, a także glukozynolany zapobiegające rozwojowi nowotworów.
Z badań naukowców wynika, że biały kalafior jest młodszą odmianą powstałą właśnie z kolorowych kalafiorów!
Najwięcej pożytku z kalafiora będziemy mieli, spożywając go na surowo, choćby z oliwą z oliwek i przyprawami, np. czosnkiem, ziołami czy nasionami sezamu. Świetnie sprawdza się też jako składnik zdrowych koktajli. Jeśli zaś chcemy go podgotować, najlepiej zrobić to na parze – wówczas zachowa najwięcej wartości odżywczych.
Kolory warzyw podczas gotowania mogą tracić nieco na intensywności, ale oryginalne zabarwienie wciąż będzie widoczne. Jeśli zależy nam na jak najlepszym zachowaniu wyglądu róż, do wrzątku warto dodać odrobinę cukru. Kalafior ma jednak znacznie szersze zastosowanie w kuchni. Warto przygotować z niego pyszną zupę oraz zapiec go lub usmażyć w panierce.
Kalafiory typu romanesco charakteryzują się ciekawą, limonkowozieloną barwą oraz stożkowatym kształtem różyczek. Spośród nich do średnio późnych nasadzeń poleca się odmianę Veronica o żółtozielonej barwie róż. Z kolei do wiosenno-letnich kalafiorów o zielonym wybarwieniu należą Fangio i Trevi o ciemnozielonych różach. Warto skusić się również na uprawę okazów o nietypowym fioletowym kolorze, np. Graffiti. Z kolei kalafiory w odmianie Sunset oraz Collage wykształcają pomarańczowe róże. Warzywa te uprawia się z rozsady – to jedyny sposób. Możemy więc sami wysiać nasiona lub kupić gotowe sadzonki w sprawdzonym sklepie ogrodniczym.
Zabarwienie ma znaczenie
Kolorowe kalafiory zawierają barwniki roślinne, które mają silne właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Bogate w witaminę C i błonnik zielone odmiany swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Pomarańczowe – beta-karotenowi, który odpowiada za zdrowy koloryt naszej skóry i wspiera funkcjonowanie wzroku, a fioletowe – antocyjanom, które zapobiegają chorobom wątroby i układu krwionośnego.
Cenne składniki
Barwne odmiany zawierają również wiele soli mineralnych, m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź oraz cynk, a także chroniące przed nowotworami glukozynolany. Dostarczą nam więcej witaminy C niż tradycyjny kalafior.
Jeśli decydujemy się na uprawę lub zakup kolorowych kalafiorów, zadbajmy o to, by na talerzu wciąż cieszyły nas swoim wyglądem.
Jak kupować kalafior
Kiedy wybieramy kalafior w sklepie, przyjrzyjmy się mu ze wszystkich stron. Warzywo nie powinno być ściemniałe, zgniecione ani oczywiście nadgniłe czy ze śladami pleśni. Róża w liściach dłużej zachowa świeżość – warto mieć to na uwadze także podczas zbiorów samodzielnie uprawianych warzyw. Kalafior jest dość delikatny, transportujmy go w taki sposób, aby go nie poobijać.
Odpowiednie warunki dla kalafiora
Podobnie jak brokuły kalafiory nie nadają się do długiego przechowywania. Można trzymać je przez 2-5 dni w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu lub maksymalnie przez tydzień w lodówce – najlepiej w dolnej szufladzie, zapewniając im temperaturę 4-8°C. Nie warto mrozić tych warzyw, ponieważ wówczas tracą większość swoich cennych wartości odżywczych.
Fioletowa zupa krem
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko obrać. Masło roztopić w garnku i podsmażyć na nim pokrojone szalotkę, kalafior i jabłko. Wlać bulion i gotować 20 min. Zblendować, doprawić i połączyć ze śmietaną.
Pyszne róże z piekarnika
Składniki:
Przygotowanie:
Podzielony na różyczki kalafior wymieszać z oliwą połączoną z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w temp. 180°C przez 30 min na wyścielonej papierem blasze. Podawać ze szpinakiem.
Kalafior pełen witamin
Składniki:
Przygotowanie:
Bulion z solą i cukrem doprowadzić do wrzenia. Kalafiory podzielić na różyczki i gotować w bulionie oddzielnie po 8-10 min (najpierw zielone, potem fioletowe). Podawać polane masłem. Można też posypać je sezamem.