Letnie kwiaty z łąk, pól i ogrodów można zasuszyć, by zachować ich urodę. Warto to zrobić po to, by później ułożyć z nich modne suszone bukiety i udekorować nimi wnętrza. Sprawdź, jak suszyć kwiaty w powietrzu, w kaszy mannej, w piasku i boraksie oraz w kąpieli z gliceryny.
Późne lato zachwyca kwiatami – i tymi w ogrodach, i na łąkach. Urodę niektórych z nich można zachować na dłużej dzięki suszeniu.
Najprostszym sposobem jest zawieszenie kwiatów w suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu, bo światło słońca odbiera roślinom kolor.
Po 3 tygodniach kwiaty spryskujemy lakierem do włosów i zostawiamy jeszcze na tydzień. Dopiero wtedy można układać z nich bukiety.
Sprawdzi się przy kwiatach o delikatnych płatkach jak goździki czy róże. Dno pudełka wysypujemy cienką warstwą kaszy, kładziemy kwiaty i każdy posypujemy kaszką, która wchłonie wilgoć z roślin.
Po około 3 tygodniach powinny być suche.
Postępujemy tak samo jak z kaszą. Mieszanka 1:1 piasku i boraksu ładnie konserwuje róże, zachowując ich kolor.
Zachowamy urodę obwieszonych owocami gałązek jarzębiny, głogu czy rokitnika. 1 część gliceryny mieszamy z 2 częściami wody i zanurzamy gałązki tak, by były całkiem przykryte. Po 10 dniach wyjmujemy i suszymy.