Fasola pomaga w odchudzaniu. Przepis na fit sałatkę i hummus z fasoli
Elżbieta Bożek
16.06.2021 21:54
Fasola biała wspomaga odchudzanie i redukuje ilość tłuszczu w organizmie, dlatego powinniśmy jeść jej więcej. Proponujemy przepis na fit sałatkę fasolowo-rybną i hummus z fasoli. Pyszne i niskokaloryczne.
Sałatka fasolowo-rybna
Składniki na 6 porcji:
12 małych pomidorków (mogą być kiszone lub marynowane)
1 zielony ogórek wężowy (albo 3 ogórki kiszone)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 szklanki ugotowanej fasoli
4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych (lub innych orzechów)
opcjonalnie listki bazylii i cząstki cytryny do podania
1 łyżka oleju (najlepiej lnianego);
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonego rozmarynu
szczypta suszonego estragonu
sól
mielony pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki.
Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę (jeśli jej nie masz, użyj cieciorkę albo soczewicę) wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem oraz pomidorkami, ułóż na fasoli.
Sałatkę schładzaj przynajmniej 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj składników!). Udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.
Pasta z fasoli
Pełne smaku i wartości odżywczych ziarenka fasoli (może być też cieciorka albo soczewica) warto przyrządzić także w inny sposób. Oto przepis na pyszną pastę z fasoli do chleba, ryżowych wafelków albo sucharków. Jest bogata w odżywcze białko i zawiera dużo antyoksydantów. Gotowe smarowidło schowaj do zakręcanego słoiczka – tak wytrzyma w lodówce przez tydzień.
30 dag ugotowanej lub dobrze osączonej z zalewy fasoli (może być też cieciorka albo soczewica) zmiksuj w blenderze na idealnie gładką masę.
Dodaj po 1/3 łyżeczki curry w proszku, kurkumy, mielonego pieprzu oraz imbiru.
Wymieszaj (do smaku) z oliwą z oliwek, pastą sezamową, sokiem wyciśniętym z cytryny albo limonki.