Fasola pomaga w odchudzaniu. Przepis na fit sałatkę i hummus z fasoli
Sałatka fasolowo-rybna
Fot. 123RF

Fasola pomaga w odchudzaniu. Przepis na fit sałatkę i hummus z fasoli

Fasola biała wspomaga odchudzanie i redukuje ilość tłuszczu w organizmie, dlatego powinniśmy jeść jej więcej. Proponujemy przepis na fit sałatkę fasolowo-rybną i hummus z fasoli. Pyszne i niskokaloryczne.

Sałatka fasolowo-rybna

75162990_m
Sałatka fasolowo-rybna
123RF

Składniki na 6 porcji:

  • 12 małych pomidorków (mogą być kiszone lub marynowane)
  • 1 zielony ogórek wężowy (albo 3 ogórki kiszone)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szklanki ugotowanej fasoli
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych (lub innych orzechów)
  • opcjonalnie listki bazylii i cząstki cytryny do podania
  • 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego);

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól
  • mielony pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki.
  2. Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę (jeśli jej nie masz, użyj cieciorkę albo soczewicę) wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem oraz pomidorkami, ułóż na fasoli.
  3. Sałatkę schładzaj przynajmniej 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj składników!). Udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Pasta z fasoli

22668022_m
Pasta z fasoli.
123RF

Pełne smaku i wartości odżywczych ziarenka fasoli (może być też cieciorka albo soczewica) warto przyrządzić także w inny sposób. Oto przepis na pyszną pastę z fasoli do chleba, ryżowych wafelków albo sucharków. Jest bogata w odżywcze białko i zawiera dużo antyoksydantów. Gotowe smarowidło schowaj do zakręcanego słoiczka – tak wytrzyma w lodówce przez tydzień.

  1. 30 dag ugotowanej lub dobrze osączonej z zalewy fasoli (może być też cieciorka albo soczewica) zmiksuj w blenderze na idealnie gładką masę.
  2. Dodaj po 1/3 łyżeczki curry w proszku, kurkumy, mielonego pieprzu oraz imbiru.
  3. Wymieszaj (do smaku) z oliwą z oliwek, pastą sezamową, sokiem wyciśniętym z cytryny albo limonki.

Czytaj więcej