Po grzane piwo chętnie sięgamy zimową porą, bo rozgrzewa i relaksuje. Ten pyszny napój alkoholowy z dodatkiem korzennych przypraw i żółtkiem jajka pomoże także w walce z infekcjami. Zobacz, jak go zrobić!
Grzane piwo z jajkiem to świetny sposób na poprawienie sobie nastroju. Rozgrzewa, ułatwia zasypianie i pomoże tez w walce z przeziębieniem. Zobacz przepis!
Grzane piwo zawierające alkohol skutecznie pomaga łagodzić objawy przeziębienia. Po wypiciu takiego grzańca wieczorem poczujemy ukojenie bólu mięśni i szybciej zaśniemy oraz szybciej uporamy się gorączką. Poza tym alkohol rozszerza naczynia krwionośne, dlatego poprawi krążenie krwi w błonach śluzowych, co jest ważne podczas kataru.
Grzaniec z korzennymi dodatkami ma korzystny wpływ na układ odpornościowy dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny. W piwie znajdziemy też naturalne antyoksydanty oraz dużo witamin z grupy B (tj. niacyna, kwas foliowy, B6, B2 oraz B5), a także wapń, krzem, żelazo czy potas. Ale uwaga! Grzane piwo to napój alkoholowy, a ponadto wyjątkowo kaloryczny, dlatego nie powinniśmy raczyć się nim zbyt często.
Składniki
Przygotowanie