Domowa musztarda z dodatkiem owoców i warzyw – 6 najlepszych przepisów
Domowa musztarda jest zdrowsza od tej ze sklepu.
Fot. 123RF

Domowa musztarda z dodatkiem owoców i warzyw – 6 najlepszych przepisów

Domowa musztarda jest zdrowsza od tej ze sklepu. Kupne musztardy mają dużo cukru, soli i konserwantów. Dlatego, by musztarda była naprawdę zdrowa, warto ją zrobić samemu, wykorzystując sezonowe owoce czy warzywa. Musztarda jabłkowa, gruszkowa, z cukinii, dyniowa, figowa, brzoskwiniowa. Każda ma inne właściwości zdrowotne. Zobacz, jak zrobić samemu pyszną i zdrową musztardę.

Domowa musztarda to źródło wielu leczniczych właściwości. Dodatek owoców czy warzyw sprawia, że musztarda zyskuje nie tylko na smaku, ale i na walorach zdrowotnych (patrz przepisy poniżej).

Po zrobieniu pasteryzujemy i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie „do przegryzienia”. Trzymamy w lodówce do 2 miesięcy. Jeśli wolisz ostrzejszą musztardę, możesz na koniec dodać szczyptę chili lub starty chrzan. Zobacz dokładne przepisy na domowe musztardy!

Właściwości zdrowotne musztardy

Musztarda wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru, działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco, antyzapalnie oraz wspomaga spalanie tłuszczy. Okłady z musztardy stosowane były kiedyś na trudno gojące się rany. Musztarda wspomaga też układy: krążenia i trawienny oraz usprawnia pracę mózgu. 

Domowa musztarda z jabłek – przepis

31091377_m
Musztardę jabłkową przygotowujemy z przetartych jabłek.
123RF

Musztarda jabłkowa zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu. 

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 4 dag mielonej gorczycy 
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/5 szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie

Jabłka obieramy i smażymy z cukrem 30 minut. Przecieramy przez sitko. Smażymy z resztą składników 5 minut. Miksujemy na gładko.

Domowa musztarda z gruszek – przepis

Musztarda gruszkowa poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapamiętywanie.

Składniki

  • 1 kg gruszek 
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego 
  • 6 łyżek gorczycy 
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • łyżeczka ziaren kolendry

Przygotowanie

Obrane gruszki pieczemy 20 minut w piekarniku w temp. 180 st. Ocet gotujemy z pozostałymi składnikami, aż gorczyca go wchłonie. Miksujemy z gruszkami.

Domowa musztarda z cukinii – przepis

Musztarda z cukinii pomaga utrzymać dobre widzenie.

Składniki

  • 1 kg cukinii 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • cebula 
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżka soli
  • 1/4 szklanki octu winnego 
  • łyżka oleju 
  • 4 dag gorczycy 
  • łyżeczka kurkumy 

Przygotowanie

Gorczycę moczymy w occie przez noc. Cukinię ścieramy, zostawiamy na noc, by puściła sok, odcedzamy. Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek z resztą składników aż do zgęstnienia.

Domowa musztarda z dyni – przepis

68715899_m
Podstawowy składnik musztardy dyniowej to puree z dyni.
123RF

Musztarda z dyni podnosi odporność organizmu.

Składniki

  • 1 szklanki purée z pieczonej dyni 
  • 1/5 szklanki octu jabłkowego
  • 4 dag gorczycy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Przygotowanie

Ocet gotujemy do wrzenia z przyprawami. Dodajemy dynię. Miksujemy na gładko.

Domowa musztarda figowa – przepis

Musztarda figowa sprzyja mineralizacji kości.

Składniki

  • 12 fig 
  • sól
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 szklanki octu 
  • 3 łyżki rozgniecionej gorczycy 
  • pieprz

Przygotowanie

Zagotowujemy ocet z cukrem. Dodajemy obrane i pokrojone figi, gorczycę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, ciągle mieszając. Jeśli wolimy bardziej gładką konsystencję, możemy zmiksować.

Musztarda brzoskwiniowa – przepis

Musztarda brzoskwiniowa łagodzi objawy menopauzy. 

Składniki

  • brzoskwinia
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/4 szklanki octu winnego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 6 łyżek gorczycy 
  • dodatkowo łyżka posiekanego szczypiorku 

Przygotowanie

Obraną brzoskwinię siekamy. Gotujemy z resztą składników na bardzo małym ogniu, mieszając, tak długo aż większość płynu odparuje. Lekko miksujemy, dodajemy szczypiorek.

 

Czytaj więcej