Domowa musztarda jest zdrowsza od tej ze sklepu. Kupne musztardy mają dużo cukru, soli i konserwantów. Dlatego, by musztarda była naprawdę zdrowa, warto ją zrobić samemu, wykorzystując sezonowe owoce czy warzywa. Musztarda jabłkowa, gruszkowa, z cukinii, dyniowa, figowa, brzoskwiniowa. Każda ma inne właściwości zdrowotne. Zobacz, jak zrobić samemu pyszną i zdrową musztardę.
Spis treści
Domowa musztarda to źródło wielu leczniczych właściwości. Dodatek owoców czy warzyw sprawia, że musztarda zyskuje nie tylko na smaku, ale i na walorach zdrowotnych (patrz przepisy poniżej).
Po zrobieniu pasteryzujemy i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie „do przegryzienia”. Trzymamy w lodówce do 2 miesięcy. Jeśli wolisz ostrzejszą musztardę, możesz na koniec dodać szczyptę chili lub starty chrzan. Zobacz dokładne przepisy na domowe musztardy!
Musztarda wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru, działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco, antyzapalnie oraz wspomaga spalanie tłuszczy. Okłady z musztardy stosowane były kiedyś na trudno gojące się rany. Musztarda wspomaga też układy: krążenia i trawienny oraz usprawnia pracę mózgu.
Musztarda jabłkowa zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu.
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obieramy i smażymy z cukrem 30 minut. Przecieramy przez sitko. Smażymy z resztą składników 5 minut. Miksujemy na gładko.
Musztarda gruszkowa poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapamiętywanie.
Składniki
Przygotowanie
Obrane gruszki pieczemy 20 minut w piekarniku w temp. 180 st. Ocet gotujemy z pozostałymi składnikami, aż gorczyca go wchłonie. Miksujemy z gruszkami.
Musztarda z cukinii pomaga utrzymać dobre widzenie.
Składniki
Przygotowanie
Gorczycę moczymy w occie przez noc. Cukinię ścieramy, zostawiamy na noc, by puściła sok, odcedzamy. Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek z resztą składników aż do zgęstnienia.
Musztarda z dyni podnosi odporność organizmu.
Składniki
Przygotowanie
Ocet gotujemy do wrzenia z przyprawami. Dodajemy dynię. Miksujemy na gładko.
Musztarda figowa sprzyja mineralizacji kości.
Składniki
Przygotowanie
Zagotowujemy ocet z cukrem. Dodajemy obrane i pokrojone figi, gorczycę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, ciągle mieszając. Jeśli wolimy bardziej gładką konsystencję, możemy zmiksować.
Musztarda brzoskwiniowa łagodzi objawy menopauzy.
Składniki
Przygotowanie
Obraną brzoskwinię siekamy. Gotujemy z resztą składników na bardzo małym ogniu, mieszając, tak długo aż większość płynu odparuje. Lekko miksujemy, dodajemy szczypiorek.