Najlepsze mięsa i wędliny na świąteczny stół. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Fot. 123RF

Najlepsze mięsa i wędliny na świąteczny stół. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Święta to czas, w którym w domu unosi się zapach przygotowywanych wigilijnych potraw, pysznych schabów, aromatyzowanych często naturalnym dymem, czy pieczonych rolad z dodatkami. W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć też białych kiełbasek. Jak wybrać najlepsze mięsa i wędliny na świąteczny stół?

Przygotowując świąteczne menu klienci zgodnie stawiają na najwyższą jakość i wynikający z niej naturalny smak mięs i wędlin. Dolina Dobra wspiera ten kierunek, proponując produkty wysokiej jakości z czystą etykietą, pochodzące z polskiej hodowli i wyprodukowane w Polsce.

Świąteczne trendy w kategorii mięs i wędlin 

DD_grafika do artykulu (święta)

Dolina Dobra ma szerokie portfolio mięs i wędlin, które sprawdzą się na świątecznym stole. Wśród produktów, które cieszą się w tym okresie największym zainteresowaniem, są:

  • kiełbasa biała 100% mięsa z dodatkiem majeranku, bez niewygodnych osłonek, która będzie stanowiła doskonały dodatek do zup,
  • szynka bez konserwantów w kawałku, która świetnie sprawdzi się jako elegancki dodatek do pieczywa,
  • kiełbasa krakowska z wyczuwalną nutą pieprzu, kolendry i gałki muszkatołowej,
  • schab 100% mięsa, który jest tak soczysty, że można go kosztować bez akompaniamentu chleba.

Niezależnie czy zaserwujemy świątecznym gościom półmisek wędlin, starannie przygotowaną pieczeń, czy nietuzinkowe danie z polędwiczki wieprzowej, ważna jest jakość produktów, których użyjemy do przygotowania dania. Coraz częściej konsumenci zauważają, że wpływa ona nie tylko na nasze zdrowie, ale i finalny smak potraw. Co kryje się zatem pod słowem „jakość” i na co zwracać uwagę przy zakupie wędlin i mięs?

Mięso najwyższej jakości

W przypadku tej kategorii produktów jakość to przede wszystkim świeżość, wynikająca z krótkiego łańcucha dostaw. Dlatego wybierając mięsa i wędliny warto sięgać po polskie produkty. Niestety, wielu czołowych producentów, mimo że swoje zakłady przetwórcze ma ulokowane w Polsce, to surowce importuje z innych krajów.
Dolina Dobra jest transparentna w tym zakresie, gdyż całość jej produkcji pochodzi tylko z Polski, czym odróżnia się od konkurencji. Nasze zakłady, hodowle, a nawet pola uprawne, z których przygotowywana jest pasza dla zwierząt, znajdują się w województwie pomorskim. Wybierając produkty Doliny Dobra mamy więc 100% pewności, że sięgamy tylko po polskie mięso i tylko najwyższej jakości, co przekłada się na soczysty smak mięsa.

Produkty z czystą etykietą

Szczególne ważne jest zwrócenie także uwagi na to, co oprócz samego mięsa znajduje się w produkcie. Czy są to naturalne dodatki i przyprawy, jak w asortymencie Doliny Dobra? Czy inne składniki, wzmacniacze smaku i konserwanty, jak u wielu innych producentów? Szczególnie jest to widoczne w kategorii parówek. Dlatego Dolina Dobra stworzyła Parówki Dobre, czyli jasny, prosty, uczciwy skład oraz naturalny i dobry smak połączony z przystępną ceną. W świątecznym pośpiechu warto więc sprawdzać nie tylko etykiety produktów, które planujemy podać podczas wigilijnej kolacji, ale także tych, po które sięgamy w międzyczasie.

„W okresie bożonarodzeniowym produkty z kategorii mięs niezmiennie cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. W portfolio Doliny Dobra mamy, chętnie wybieraną przez Klientów Polędwiczkę wieprzową czy Filet ze schabu, z których można przygotować fantastyczne dania na pierwszy dzień świąt, bez utraty połowy produktu po odparowaniu wody w procesie gotowania” – podkreśla Artur Węgłowski, Dyrektor Handlowych Goodvalley, producenta marki Dolina Dobra.

 

Czytaj więcej