Domowy pasztet wielkanocny najlepszy na świąteczne śniadanie.
Fot. 123.RF
Świąteczny stół
Domowy pasztet wielkanocny – przygotuj go wcześniej i wyjmij przed świętami. 5 najlepszych przepisów
Kinga Różycka-Kościuk
04.03.2024 09:04
Najlepszy pasztet wielkanocny to taki, który przyrządzisz w domu. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy smaku i doskonale nadaje się do mrożenia. Z powodzeniem możesz go więc zrobić wcześniej i wyjąć dzień przed świętami.
Domowy pasztet wielkanocny możesz przyrządzić z drobiu, wieprzowiny, królika lub mieszanki różnych mięs. A jeśli gościsz wegetarian, upiecz pyszny pasztet warzywny. Zanim jednak wybierzesz idealny przepis, przeczytaj nasze porady, jak upiec najlepszy pasztet wielkanocny.
Co zrobić, żeby wielkanocny pasztet się nie kruszył
Kupując mięso, nie szukaj najchudszych kawałków. Pamiętaj też, by dodać do masy słoninę, boczek, podgardle wieprzowe lub masło. Najlepszy pasztet wielkanocny musi być... tłusty! Dzięki temu nie przesuszy się w piekarniku i nie będzie się kruszył podczas krojenia. Jeśli jednak dbasz o linię lub szykujesz pasztet wegeteriański, dodaj do masy 1-2 ugotowane i roztarte lub zmielone ziemniaki. Dłuższą świeżość i wilgotność zapewnią też: gotowana marchewka, pietruszka i seler.
Wielkanocna kuchnia: Jak doprawić domowy pasztet
Nawet starannie dobrane składniki nie zagwarantują idealnego smaku. Najlepszy domowy pasztet wielkanocny musi pachnieć gałką muszkatołową. Do przygotowania tego dania używa się również liści laurowych, ziela angielskiego, imbiru, cząbru, czosnku, soli, pieprzu oraz ziół.
Wielkanocny pasztet nie tylko z piekarnika
Tradycyjny pasztet przyrządza się z masy mięsnej z dodatkiem jajek i przypraw, a potem piecze w piekarniku. Istnieje także inna metoda. Foremkę z masą można włożyć do dużego garnka i... ugotować. Taki pasztet (zwany terriną) będzie niezwykle delikatny i soczysty. Amatorzy kuchni francuskiej docenią natomiast prosty i szybki w przygotowaniu pasztet do smarowania pieczywa. Znany pod nazwą pate przysmak nie wymaga ani pieczenia, ani gotowania. Przyrządzany ze smażonych wątróbek (gęsich, kaczych lub kurzych) pasztet wystarczy zmiksować i zastudzić.
Wiejski pasztet wieprzowo-drobiowy na Wielkanoc
Składniki na 10 porcji:
30 dag łopatki wieprzowej
10 dag surowego boczku
1 udko kurczaka
po 1 marchewce i pietruszce
kawałek pora
10 dag wątróbek drobiowych
2 cebule
5 dag słoniny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
majeranek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
mielony imbir
olej
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową, surowy boczek oraz udko kurczaka opłucz, włóż do garnka. Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Składniki zalej wodą. Gotuj godzinę pod przykryciem, ostudź.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć oczyszczone, opłukane i osuszone wątróbki oraz obrane i posiekane cebule. Smaż razem, mieszając, 5-8 minut. Zawartość patelni przestudź. Zmiel razem ze słoniną, ugotowanym mięsem (bez kości) oraz warzywami.
Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, łyżkę majeranku, posiekany czosnek oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Całość starannie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem formy. Wierzch wyrównaj (jeśli chcesz, posyp dodatkowo kolorowym pieprzem). Piecz ok. 60 minut w 180 st.
Ziołowy pasztet z kurczaka na Wielkanoc
Składniki na 12 porcji:
1 i 1/2 kg udek kurczaka
1/2 kg piersi kurczaka
po 2 marchewki i pietruszki
1 czerstwa kajzerka
3 jajka
po pęczku natki i koperku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłukane udka oraz piersi kurczaka włóż do garnka, zalej 3 l wody. Dodaj oczyszczone marchewki i pietruszki, 1 liść laurowy oraz 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość pod przykryciem 60 min. Wyjmij mięso, ostudź. Oddziel od kości.
Kajzerkę namocz w powstałym podczas gotowania wywarze, lekko odciśnij. Mięso (ze skórą), warzywa oraz bułkę trzykrotnie zmiel, a potem połącz ze szklanką wywaru z gotowania, całymi jajkami oraz opłukanymi, osuszonymi i posiekanymi ziołami. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Keksówkę wyłóż pergaminem, przełóż masę na pasztet, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st.
Terrina z indyka z galaretką na Wielkanoc
Składniki na 6 porcji:
10 dag masła
6 wątróbek kurczaka
1 cebula
3/4 szklanki rosołu
1/2 kg gotowanego mięsa indyka (np. podudzie ze skórą)
1 łyżka granulowanego czosnku
2 łyżki musztardy
1/2 op. galaretki pomarańczowej bez cukru
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Oczyszczone starannie wątróbki oraz obraną i posiekaną cebulę obsmaż w rondelku na łyżce oleju. Podlej rosołem, duś 10 minut. Odcedź i ostudź (rosół pozostaw).
Wątróbki i cebulę zmiel razem z ugotowanym do miękkości indykiem. Dodaj rosół, rozpuszczone masło, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do jednorazowej aluminiowej keksówki, włóż do dużego garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 2 cm poniżej rantu foremki). Gotuj 40 min. Foremkę z terriną wyjmij z garnka. Odstaw do ostudzenia.
Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Gdy zacznie tężeć, polej zimną terrinę. Odstaw na noc do lodówki.
Wegetariański pasztet z selera na Wielkanoc
Składniki na 12 porcji:
2 średnie korzenie selera (po 40 dag)
1 marchewka
1 cebula
1/2 zielonej papryki
6 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
majeranek
kasza manna
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku pozostaw w całości. Wrzuć wszystko na rozgrzany w rondlu olej. Smaż 15 minut. Gdy warzywa puszczą sok, przykryj rondel i dusz całość do miękkości (45-60 minut).
Warzywa wyjmij, ostudź i zmiel (wywar z gotowania pozostaw). Dodaj jajka oraz bułkę tartą i 2 łyżki kaszy manny. Dopraw masę łyżeczką suszonego majeranku, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Wlej połowę wywaru, wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wywaru. Przełóż całość do keksówki. Piecz 70 min w 180 st.
Wielkanocny szybki pasztet z kurzych wątróbek
Składniki na 10 porcji:
60 dag kurzych wątróbek
mleko
5 dag masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
kieliszek wiśniówki
sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
Oczyszczone starannie wątróbki włóż do miski. Zalej mlekiem. Odstaw na noc do wymoczenia.
Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklij na połowie masła. Dodaj osączone wątróbkę, smaż 8 min. Wlej alkohol, ogrzewaj 2 min.
Dodaj pozostałe rozpuszczone masło. Zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem, przełóż do formy. Odstaw do lodówki do stężenia.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.