Jajka zapiekane w beszamelu smakują wyśmienicie i apetycznie wyglądają
Fot. 123rf.com
Kolacje
Zapiekane jajka na trzy sposoby. Pyszne i wegetariańskie dania
07.03.2022 11:30
Jajka zapiekane to jedna z najmniej popularnych form przygotowywania i podawania jajek. Czas to zmienić, a najlepszą ku temu okazją są Święta Wielkanocne, podczas których królują jajka. Jajka zapiekane mogą być doskonałym zwieńczeniem dania. Wypróbuj nasze pyszne i wykwintne przepisy na jajka zapiekane w beszamelu, szakszukę z papryką i jajkiem zapiekanym oraz zajączki z ciasta drożdżowego nadziewane jajkiem.
Jajka zapiekane to doskonały pomysł na danie wielkanocne. Są pyszne i oryginalne, bo nadal mało popularne w polskiej kuchni. Wyglądają apetycznie, a odpowiednio podane idealnie sprawdzą się jako wykwintna potrawa. Żadna z potraw nie zawiera mięsa, więc doskonale sprawdzą się na stole wegetarian.
Jak zrobić jajka zapiekane?
Jajka zapiekane to rzadkie danie na polskich stołach, choć z czasem staje się coraz bardziej popularne. Najczęściej do przygotowania zapiekanego jajka stosuje się jajko surowe, rzadziej zapieka się jajko ugotowane na miękko, na twardo lub jajko w koszulce. Najczęściej zapiekane jajko jest zwieńczeniem potrawy, rzadko stanowi samodzielne danie.
W naszych propozycjach jajko zapiekane jest otulone beszamelem. Jeśli chcesz, aby beszamel był mniej kaloryczny, zrób go z mleka (1 szklanka) i mąki kukurydzianej (2 łyżki). Gotuj je razem do zgęstnienia i przypraw solą oraz gałką. Jajko zapiekane jest też zwieńczeniem szakszuki. Jeśli przygotowujesz ją ze świeżych pomidorów (po 3 duże sztuki na 1 porcję), wcześniej je sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pokrój na spore kawałki.
W przypadku zajączków z ciasta drożdżowego wyjątkowo wykorzystuje się jajka przepiórcze lub małe jajka kurze, wcześniej ugotowane na twardo. Warto wiedzieć, że zajączki (tak samo jak inne drożdżowe bułeczki) dłużej zachowają świeżość, jeśli do ciasta zamiast mleka dodasz kefir albo jogurt naturalny.
Jajka zapiekane w beszamelu
Składniki:
4 jajka
4 niewielkie pomidory
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka gęstej śmietany 22-proc.
3/4 szklanki bulionu warzywnego
10 dag serka topionego
bazylia
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pomidory oczyść z pestek i pokrój na kawałeczki. Małe żaroodporne foremki grubo posmaruj masłem. Do każdej nałóż porcję pomidorów.
Przygotuj sos beszamelowy: na patelni stop masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, porcjami dodawaj śmietanę, a następnie dolej zimny bulion. Dołóż serek topiony. Całość podgrzewaj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przypraw go solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do foremek z pomidorami nalej po porcji gorącego beszamelu. Do każdej (ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek!) wbij po 1 jajku. Całość lekko oprósz gałką muszkatołową. Foremki wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Gotowe gniazdka udekoruj listkami bazylii. Podawaj np. z grzankami albo kawałkiem chrupiącej bagietki.
Zapiekane drożdżowe zajączki nadziewane jajkiem
Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru
8 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych) do nadziewania zajączków
2/3 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki masła bez laktozy
1 żółtko
olej do posmarowania
sól
3 spore szczypty kurkumy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Domieszaj tyle mąki i mleka, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw go na ok. 20 minut. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko, duże jajko i pozostałe mleko. Posól. Dołóż zaczyn drożdżowy i kurkumę rozpuszczoną w 1 łyżeczce ciepłej wody. Dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw na 1 godzinę.
Małe jajeczka włóż do posolonej wody. Ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Oderwij kawałeczki ciasta na uszy, noski i ogonki zajączków, resztę podziel na 8 porcji. Uformuj z nich placuszki. Na każdym połóż małe jajeczko. Owiń je ciastem, zlep, uformuj tułów zajączka.
Z odłożonego ciasta zrób nosek, uszy i ogonek dla każdego zajączka. Bułeczki cienko posmaruj olejem. Piecz ok. 25 minut w 175°C.
Szakszuka z papryką i zapiekanym jajkiem
Składniki:
2 jajka
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 czerwona papryka
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka masła
sól
pieprz
ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strączek opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę i czosnek, chwilę razem podsmaż. Potem dodaj masło, pokrojoną paprykę oraz pomidory wraz zalewą. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5-7 minut. Warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Żaroodporne foremki posmaruj masłem. Do każdej nałóż porcję warzyw z patelni. Łyżką zrób wgłębienie. Do dołeczków ostrożnie wbij po 1 jajku.
Foremki z szakszuką wsuń do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180°C. Zapiekaj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 10 minut). Gotową szakszukę udekoruj np. listkami świeżych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki). Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.