Pyszna sałatka z młodych ziemniaków na obiad lub przekąskę
Fot. 123rf.com

Pyszna sałatka z młodych ziemniaków na obiad lub przekąskę

Młode ziemniaki warto wykorzystać jako składnik sałatek. To danie może mieć nieskończenie dużo wersji. Wszystko zależy od fantazji kucharza. Ciekawe, który z naszych przepisów na sałatkę ziemniaczaną zainspiruje ciebie?

Sałatka z młodymi ziemniakami ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, niepowtarzalny smak i aromat. Przyrządzaj ją jak najczęściej, póki możesz, bo sezon na młode ziemniaki jest krótki! Ponadto nasze sałatki z młodymi ziemniakami to idealna opcja przy odchudzaniu – każda z nich ma mniej niż 290 kcal!

Najlepsze młode ziemniaki na sałatkę

Wszyscy wiemy, jak młode ziemniaki wyśmienicie smakują z koperkiem, masłem, jajkiem sadzonym czy maślanką. Zachęcamy jednak, by nieco poeksperymentować i przekonać się, że młode ziemniaki świetnie się sprawdzają nie tylko w formie gotowanej, ale również w pysznych, oryginalnych sałatkach.

Kluczem do przyrządzania pysznej sałatki ziemniaczanej jest odpowiedni rodzaj ziemniaka. Poznaj przydatne wskazówki, które pomogą odróżnić młode okazy od dojrzałych wczesnych odmian. 

Ziemniaki sprzedawane jako młode nie zawsze rzeczywiście takimi są – często pochodzą z cieplejszych regionów, gdzie po prostu dojrzewają wcześniej niż nasze krajowe.

Młode ziemniaki to nazwa zarezerwowana dla plonów polskich producentów. Są dostępne jedynie przez kilka tygodni w roku – te najpyszniejsze, na myśl o których cieknie nam ślinka, zazwyczaj możemy kupić w okresie od przełomu maja i czerwca do lipca – później zaczynają dojrzewać.

Ziemniaki zagraniczne, sprowadzane z Cypru, Izraela, Grecji czy Włoch, są dostępne w sklepach nawet w grudniu! Niestety ich smak nie może się równać ze smakiem naszych krajowych gatunków.

Najlepsze młode ziemniaki zwykle są małe, pokryte charakterystyczną cienką, łuszczącą się skórką. Kartofel wczesny, importowany, też może być niewielki, ale nie będzie miał postrzępionej skórki – jego zewnętrzna warstwa będzie gładka i bladożółta.

Polskie młode ziemniaczki szybko wysychają, więc często znajduje się na nich ziemia, która chroni je przed nadmierną utratą wody. Są delikatne i wrażliwe na uszkodzenia, dlatego przeznacza się je do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu.

Jak ugotować młode ziemniaki na sałatkę?

Przede wszystkim wybierzmy sztuki podobnej wielkości. Umyjmy je pod bieżącą wodą i wyszorujmy gąbką. Możemy delikatnie oskrobać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, a jeśli trudno nam domyć palce mydłem, sięgnijmy po sok z cytryny. Następnie ziemniaki przepłuczmy wodą i gotujmy 10-20 min (w zależności od odmiany i wielkości). Można je odcedzić, gdy wbita w ziemniaka wykałaczka nie napotyka oporu. 

Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną makrelą

Sałatkę z młodymi ziemniakami i wędzoną makrelą możesz przygotować inaczej, jeśli cierpisz na łuszczycę. Osoby zmagające się z tym schorzeniem mogą sałatkę dodatkowo posypać grubo posiekanymi orzechami brazylijskimi (około 10 dag). Ze wszystkich znanych orzechów zawierają one najwięcej selenu. Pierwiastek ten ma właściwości przeciwzapalne, co pomaga w łagodzeniu przebiegu łuszczycy.

81081778_l
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzoną makrelą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 12 młodych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela
  • 1 opakowanie rukoli
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie 20 minut. Odcedź, przestudź, obierz z łupinek. Potnij je na połówki. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz.
  2. Mięso ryby oddziel od skóry i kręgosłupa. Usuń widoczne ości. Mięso rozdrobnij widelcem. Wymieszaj ziemniakami z kawałeczkami makreli. Przypraw odrobiną soli i pieprzem. Jogurt połącz z musztardą. Polej tym sałatkę. Wymieszaj ją z listkami rukoli. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Sałatka bawarska z młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka bawarska z młodymi ziemniakami i jajkiem może doskonale wpływać na osoby cierpiące na niedobory żelaza. Jeśli czujesz się ospała i zmęczona, zadbaj o odpowiednią ilość żelaza w twojej diecie. Jego uzupełnienie nie jest trudne. Wystarczy do sałatki dodać bogate w ten pierwiastek czerwone mięso, np. grillowany stek wołowy. Mięso (40 dag) pokrój w paski, posyp sałatkę. Po takim posiłku poczujesz przypływ energii.

38513728_m
Sałatka bawarska z młodymi ziemniakami i jajkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 12 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 cebulka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Wyjmij, pokrój na połówki. Włóż do miseczki. Cebulkę obierz, posiekaj. Zagotuj 1/2 szklanki wody z octem. Dodaj bulion, musztardę i cebulkę.
  2. Ziemniaki zalej gorącą marynatą. Odstaw na ok. 30 min. Jajka gotuj 10 min, wyjmij, obierz, potnij. Rzodkiewki oczyść, pokrój w słupki. Ziemniaki połącz z rzodkiewkami i jajkami. Odstaw na 15 min. Sałatkę przypraw solą i pieprzem. Udekoruj, np. ziołami.

Sałatka z młodymi ziemniakami i zielonym groszkiem

107075334_m_normal_none
Sałatka z młodych ziemniaków
123RF

 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g zielonego groszku
  • koperek
  • opcjonalnie 1 pęczek zielonych szparagów
  • opcjonalnie rzodkiewka 

Sos:

  • 8 łyżek oliwy
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaczki wyszoruj i opłucz. Nie obieraj.
  2. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy wystygną pokrój je na połówki, mniejsze zostaw w całości.
  3. Jeśli dodajesz rzodkiewki, umyj je i pokrój na ćwiartki.
  4. Groszek ugotuj na parze. Jeśli dodajesz szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i przycięte gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5-6 min., po czym opłucz je zimną wodą. Wymieszaj warzywa i polej sosem.

Sałatka z młodymi ziemniakami i bobem

 

 

Smaczne jest połączenie młodych ziemniaków i bobu. Wystarczy w równej ilości zmieszać ćwiartki ziemniaków ugotowanych lub upieczonych (mogą być w mundurkach) i bób (w skórce lub bez), dodać pomidory, szczypiorek i coś chrupiącego, np. ogórki małosolne. Skropić sosem z oliwy wymieszanej z musztardą i octem jabłkowym, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z młodych ziemniaków z boczkiem

202760804_m_normal_none
Sałatka z młodymi ziemniakami i boczkiem
123 RF

Mieszamy młode ziemniaki z podsmażonym boczkiem, surową cebulą i natką pietruszki. I na to sos: jogurt zmieszany z oliwą, sokiem z limonki, odrobiną cukru, musztardy i koperkiem.

Sałatka z młodych ziemniaków i łososia

201992773_m_normal_none (1)
Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem
123 RF

 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g świeżego łososia l 2 łyżki sosu teriyaki 
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru l 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Łososia umyć i osuszyć.
  2. Sos teriyaki połączyć z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, cukrem, posiekanym imbirem i sokiem z cytryny.
  3. Rybę posmarować marynatą i odrobiną oleju, a następnie oprószyć pieprzem.
  4. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie piec w temp. 200°C ok. 20 min.
  5. Młode ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie i wystudzić. Jogurt połączyć z koperkiem i resztą posiekanego czosnku. Doprawić solą i wymieszać z ziemniakami.
  6. Do sałatki dołożyć kawałki wystudzonego łososia.

Czytaj więcej