Właściwości herbat. Czarna pobudza, czerwona oczyszcza, a zielona?
Każdy rodzaj herbaty ma inne właściwości. Jakie?
Fot. 123rf.com

Właściwości herbat. Czarna pobudza, czerwona oczyszcza, a zielona?

Herbata to codzienny napój większości z nas. Choć najpopularniejsza wciąż pozostaje czarna herbata, to zielona i czerwona wciąż zyskują nowych fanów. Szczególnie, że posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Herbaty pobudzają, przyspieszają metabolizm, a nawet zapobiegają nowotworom. Sprawdź, jak każdy rodzaj herbaty wpływa na organizm i używaj go tak, by służył zdrowiu.

Każda herbata, bez względu na to, jak wygląda i jaki daje napar, pochodzi z wiecznie zielonych krzewów, uprawianych w Azji i Afryce. Listki zerwane z tych krzewów poddawane są różnym zabiegom decydującym o smaku, a przede wszystkim o działaniu tego napoju.

Sprawdź, jakie właściwości ma każdy rodzaj herbaty i jak należy je parzyć.

Herbata czarna poprawia koncentrację

17934961_m
Czarna herbata ma działanie pobudzające
123rf.com

Jej najcenniejszymi składnikami są dwa związki: teina (odpowiednik kofeiny w kawie) i teanina. Dzięki nim mocna czarna herbata (łyżeczka na 180 ml) poprawia koncentrację i mobilizuje do działania. Nie należy jej parzyć dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie do naparu przenikają substancje neutralizujące teinę. Pożądany rezultat zapewni wypicie filiżanki naparu, kiedy w ciągu dnia poczujesz senność. Dodatek przypraw korzennych zwiększy ten wpływ.

Czerwona herbata na dobre trawienie i sprawną wątrobę

113266361_l
czerwona herbata, inaczej herbata pu-erh ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm
123rf.com

Znana jest pod nazwą pu-erh (czytaj: pu-er). Ma specyficzny, mocny ziemisty smak. Wiele osób potrafi go jednak zaakceptować, bo ta herbata ułatwia strawienie zjedzonego tłuszczu i przyspiesza przemianę materii. Trzy razy dziennie 30 min po posiłku należy wypić szklankę jak najcieplejszego naparu (łyżeczka na 200 ml; czas parzenia: 2-4 min). Po tygodniu zrób tydzień przerwy.

Zielona herbata zapobiega nowotworom

97573046_m
Zielona herbata ma działanie przeciwnowotworowe
123rf.com

Zieloną herbatę wyróżnia wysoka zawartość polifenoli. Związki te zapobiegają reakcjom chemicznym, które uszkadzają komórki naszego ciała. Tym samym polifenole mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, zwłaszcza nowotworów skóry. Tę herbatę parzy się krótko (ok. 2 min) wodą o temp. 80ºC. Codziennie można sobie pozwolić na wypijanie 4-5 filiżanek (3/4 łyżeczki na 150 ml wody) bez ograniczeń czasowych.

 

 

Czytaj więcej