Wykorzystaj kwiaty ogrodowe w kuchni! Podpowiadamy, które gatunki są jadalne i z czym je podać
Fot. 123RF

Wykorzystaj kwiaty ogrodowe w kuchni! Podpowiadamy, które gatunki są jadalne i z czym je podać

Jadalne kwiaty ogrodowe to doskonała ozdoba i urozmaicenie potraw. Mogą prosto z grządki trafić na talerz – podkręcą smak letnich sałatek i pięknie je udekorują. Które kwiaty możesz wykorzystać w kuchni? Sprawdź przepisy.

Smaczne kwiaty ogrodowe

Te kwiaty wyróżniają się słodkim, a czasem nieco pieprznym smakiem. Niektóre z nich mają także bardziej cierpkie nuty, które doskonale skomponują się ze słodyczą owoców. Które rośliny mogą zagościć na talerzu?

Gatunki jadalnych kwiatów

Bratek trójbarwny

Jego kwiaty mają troszkę słodki, troszkę cierpki smak, więc idealnie komponują się z owocowymi sałatkami i wiśniowym chłodnikiem. Urozmaicą smak domowej lemoniady. Pięknie udekorują letnie torty na bezowych i biszkoptowych spodach. Zrywamy świeże, dopiero co rozkwitnięte kwiaty – nie powinny być ani wilgotne, ani lekko zwiędłe. Idealnie, jeśli sami je wysialiśmy i uprawiamy w ogródku lub na balkonie. Te ze sklepu ogrodniczego mogą być opryskiwane!

166127559_m bratek sałatka
Kwiatami bratka można udekorować sałatkę owocową.
123RF

Lawenda wąskolistna

Świeże kwiatowe pączki śmiało można dodawać do wszelkich dań, które doprawia się ziołami prowansalskimi (w tym do pieczonej jagnięciny – dla lepszego trawienia). Byle z umiarem, gdyż lawenda może im przydać za dużo goryczki.

  1. Garść kwiatów lawendy przesyp cukrem.
  2. Zostaw w zamkniętym słoiku na 4-6 tygodni.
  3. Przesiej przez sitko.

Lawendowy cukier posłuży ci do dosładzania i aromatyzowania herbaty.

Nasturcja ogrodowa

Ma lekko pikantny, pieprzny smak – ożywi mdłe pasty jajeczne, z powodzeniem zastąpi kapary w sałatkach i daniach makaronowych.

Chcesz zaskoczyć domowników? Przygotuj nasturcjowe pesto do spaghetti:

  1. Zblenduj garść kwiatów i 2 garści liści nasturcji ze 100 g orzechów nerkowca, ząbkiem czosnku i 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
  2. Dopraw solą i pieprzem.

Zanim zbierzesz nasturcjowy plon, upewnij się, że roślina nie była atakowana przez mszyce.

Nagietek lekarski

Jego nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu, plony kwiatowe zbieramy latem. Odrywamy delikatnie płatki, pozostawiając koszyczek w środku kwiatostanu. Dodane do gotowania ryżu, złociście go zabarwią, do karafki z oliwą – nadadzą jej lekko pikantny smak i uczynią wybornym dresingiem do sałat z kozim serem lub fetą.

Cukinia

Ma piękne kwiaty o lekko słodkawym smaku. Możemy je nadziewać (wędzonym łososiem, kozim serem) i zapiekać albo smażyć w naleśnikowym cieście. Można wykorzystać je do przybrania kremowej zupy cukiniowej lub wzbogacać smak słonych tart i białej pizzy (bez sosu pomidorowego).

164490776_m kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii.
123RF

Czosnek szczypiorek

Ni to czosnek, ni szczypiorek, ale bez wątpienia wspaniały, ożywczy dodatek do zmieszanego ze śmietaną twarożku, jajecznej pasty i ugotowanych na twardo jaj. Posiekać możemy zarówno łodyżki, jak i różowe główki kwiatowe. Dodadzą one koloru skropionej oliwą sałacie i prześlicznie udekorują pyszną, ale nieciekawej barwy czosnkową zupę-krem.

Czytaj więcej