Topinambur – warzywo, które wzmacnia odporność, obniża cukier i cholesterol. Jak je jeść?
Topinambur to smaczne i zdrowe warzywo, które rośnie na każdej łące
Fot. 123rf.com

Topinambur – warzywo, które wzmacnia odporność, obniża cukier i cholesterol. Jak je jeść?

Topinambur spotykamy na każdej łące i ugorze, a nawet nie wiemy, jak wiele zdrowotnych właściwości posiada. Warzywo to ma dużo witamin i minerałów, dzięki którym m.in. wzmacnia układ nerwowy i odporność, a obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Sprawdź wszystkie zalety topinamburu i włącz go do jadłospisu. Pomogą ci w tym nasze przepisy na proste dania.

Topinambur opłaca się „zaprosić” do ogródka. Rośnie na łąkach, ugorach – właściwie wszędzie. I zapewne dobrze go znamy – przypomina małe słoneczniki na długich (nawet 2 m) łodygach. Bulwy można wykopywać do mrozów.

Kupimy go też w hipermarketach (6 zł/50 dag). W konsystencji przypomina kalarepę, ma orzechowy, słodkawy smak.

Dlaczego warto jeść topinambur?

  • Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i D, które są teraz ważne, bo wzmacniają układ nerwowy i podnoszą odporność.
  • Ma potas, który obniża ciśnienie.
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • Ułatwia wchłanianie żelaza, magnezu, wapnia i chlorofilu

Topinambur reguluje poziom cukru we krwi. Jego bulwy zawierają cenną inulinę – wielocukier o prozdrowotnych właściwościach. Składnik ten nie jest trawiony przez organizm, nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi i znacznie spowalnia wchłanianie pozostałych cukrów, które były obecne w spożytym posiłku. Topinambur ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecany jest diabetykom. Jednak również osoby zdrowe powinny często sięgać po to warzywo, aby zabezpieczyć się przed rozwojem cukrzycy.

36511512_m
Topinambur w konsystencji przypomina kalarepę, ma orzechowy, słodkawy smak.
123rf.com

Jak przygotować i jeść topinambur?

  • Przed jedzeniem dokładnie go szorujemy. Gotujemy lub pieczemy razem ze skórką i wraz z nią go jemy, bo to tuż pod nią jest najwięcej witamin.
  • Możemy jeść surowy topinambur – jest bardzo chrupki, ale działa wzdymająco, więc lepiej go cienko obrać i posypać ziołami na trawienie, np. rozmarynem, oregano.
  • Możemy też go kisić (przepis jak na ogórki, dodatkowo można dołożyć gwiazdkę anyżu i plasterek korzenia imbiru).
  • Topinambur zawiera inulinę (probiotyk) – ułatwia namnażanie się bakterii. Dlatego jedzmy go z prebiotykami (kiszone kapusta i ogórki lub fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt czy maślanka), które zawierają zdrowe bakterie.
  • Ułatwia wchłanianie żelaza, magnezu, wapnia, chlorofilu, więc łączmy go z produktami bogatymi w te składniki (buraki, brokuły, szpinak, brukselka, jarmuż, orzechy, rodzynki, jabłka, pomarańcze).
  • Ponieważ topinambur obniża cholesterol i cukier, warto go jeść z mięsami, zwłaszcza tłustymi i dodawać do ciast – dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi.
  • Warto dodać plasterek topinamburu do herbaty, bo ma dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność.

Łatwe przepisy na dania i desery z topinamburem

Pieczarkowa zupa krem z topinamburem

134402422_m
Zupa krem z topinamburu.
123RF

Składniki:

  • 40 dag topinamburu
  • cebula
  • 3 szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn
  • olej
  • starty ser żółty
  • 20 dag pieczarek

Sposób przygotowania:

  • Smażymy pokrojoną cebulę, pieczarki i topinambur. Dodajemy bulion i po 3 szczypty przypraw. Gotujemy 30 minut. Miksujemy. Posypujemy serem. Podajemy z grzankami. 

Ciasto cynamonowo-orzechowe z topinamburem

141087072_m
Podpis
Źródło

Składniki:

  • 30 dag startego topinamburu
  • 20 dag posiekanych orzechów
  • garść żurawiny lub rodzynek
  • łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 20 dag mąki
  • 1/2 szkl. oleju

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki i wkładamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy 40 min w 170 st.

Topinambur pieczony z kurczakiem

68150953_m
Pierś kurczaka pieczona z topinamburem.
Źródło

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • bakłażan
  • 10 bulw topinamburu
  • olej
  • papryka
  • cukinia
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki kroimy, posypujemy przyprawami, polewamy olejem i mieszamy. Układamy w natłuszczonej formie. Pieczemy 30 min w 180 st.

Sałatka z topinamburem, burakami i serem feta

Składniki:

  • garść sałaty
  • 30 dag topinamburu
  • 10 dag pokrojonego sera feta
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 buraki
  • garść orzechów nerkowca
  • szklanka pokrojonego jabłka

Sposób przygotowania:

  • Topinambur i buraki kroimy, skrapiamy oliwą i pieczemy. Układamy na sałacie, dodajemy jabłko, ser, orzechy i pieprz do smaku.

Czytaj więcej