Smaczne i dietetyczne owocowe wypieki na kruchym cieście. Wypróbuj te 3 łatwe przepisy
Kruche ciasto z malinami jest smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne
Fot. 123rf.com

Smaczne i dietetyczne owocowe wypieki na kruchym cieście. Wypróbuj te 3 łatwe przepisy

Wielbicielkom słodkości dbającym o linię proponujemy dietetyczne wypieki na cieście kruchym z owocami – są pyszne, zdrowe i nietuczące. Cukier zastępujemy w nich zdrowymi zamiennikami, takimi jak ksylitol, erytrol, stewia lub miód. Ciasta zawierają też nietypowe składniki: maliniak przygotowuje się z dodatkiem aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy, a do razowego jabłecznika dodajemy pistacje. 

Maliniak na kruchym cieście z aquafabą

30134237_l
Maliniak na kruchym cieście z aquafabą
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal

Czas przygotowania: 45 min

Przepis na: 8 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów lub orzechów
  • 1/3 szkl. ksylitolu zmielonego na puder
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • szczypta soli;

Krem:

  • 300 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki karobu w proszku (ew. 3 łyżki prawdziwego kakao albo stopiona i ostudzona 1 tabliczka gorzkiej czekolady)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka likieru malinowego
  • szczypta soli;

Dekoracja:

  • 15 dag malin
  • listki mięty lub stewii

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, ksylitolem i solą. Dołóż masło, siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj serek i szybko zagnieć ciasto. Od razu rozwałkuj je na kształt foremki. Plackiem wylep jej dno i boki, dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st., piecz ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmij z piekarnika, ostudź.
  2. Krem: wodę z ciecierzycy wlej do do miski, wsyp sól i miksuj przez ok. 5 minut na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj po łyżce ksylitolu oraz karobu. Wlej likier. Krem wyłóż na ostudzony spód.
  3. Wierzch udekoruj owocami. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj listkami, ew. posyp posiekanymi orzechami.

 

Dietetyczny lemon curd

37365168_m
Dietetyczny lemon curd na kruchym cieście
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal

Czas przygotowania: 70 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (ew. migdałowej albo kokosowej)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego;

Nadzienie:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 8 łyżek erytrolu (ew. ksylitolu albo miodu)
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: do mąki dodaj olej kokosowy, jogurt bałkański oraz żółtko. Wyrób ręką gładkie ciasto. Wylep nim spód i brzegi niskiej podłużnej foremki na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schowaj foremkę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przenieś ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz na złoto, ok. 20 minut. Gotowy spód wystudź.
  2. Cytryny sparz, wytrzyj. Zetrzyj skórkę (tylko żółtą część) na tarce o małych otworkach. Przekrój owoce i wyciśnij z nich sok. W większym garnku zagotuj wodę. Ustaw na nim miskę tak, by jej spód nie dotykał wody.
  3. Do miski włóż olej, dodaj skórkę z cytryn i erytrol. Podgrzewaj do rozpuszczenia słodzika. Energicznie mieszając trzepaczką, wbij jajka, a po chwili dodaj żółtka. Wlej sok z cytryn. Mieszając, doprowadź do zagotowania. Mieszając, gotuj do momentu, aż krem zrobi się gęsty. Wylej na upieczony spód. Schłodź, udekoruj wg upodobania.

Razowy jabłecznik

25322134_m
Razowy jabłecznik na kruchym cieście
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Czas przygotowania: 70 min

Przepis na: 8 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki miodu (lub 1 łyżka ksylitolu)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli;

Nadzienie:

  • 3 twarde kwaskowe jabłka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka 0,5 proc.
  • 1 jajko
  • stewia (ilość według upodobania)
  • laska wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: masło mocno schłodź. Pokrój je na kawałeczki, dosyp mąkę i sól. Dodaj żółtko i miód, zagnieć ciasto. Wylep nim podłużną foremkę z niskimi brzegami. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przenieś ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 minut.
  2. Jedną szklankę mleka wlej do rondelka i podgrzej na małym ogniu, posłodź do smaku stewią i dodaj ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż wanilii. Do pozostałego mleka dodaj jajko i mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Cały czas mieszając, gotuj na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przelej go do miski.
  3. Jabłka umyj, poprzekrawaj na połówki. Usuń gniazda nasienne, owoce potnij w plasterki o grubości 1 cm. W garnku zagotuj 1,5 szkl. wody z miodem, goździkami oraz cynamonem. Włóż jabłka, gotuj 5 minut, osącz.
  4. Ciasto ostudź. Wyłóż budyń, nim całkiem ostygnie. Poukładaj jabłka. Schłodź. Posyp słodkim pudrem i pistacjami.

 

Czytaj więcej