Rolada dyniowa z jabłkami. Przepis na pyszne ciasto na jesień
Rolada dyniowa.
Fot. 123RF

Rolada dyniowa z jabłkami. Przepis na pyszne ciasto na jesień

Zapach aromatycznego ciasta z nadzieniem dyniowym unoszący się w kuchni, to jeden ze zwiastunów jesieni bogatej w te pyszne plony. Proponujemy dziś przepis na roladę dyniową, idealną do popołudniowej kawy czy herbaty w długie jesienne wieczory. 

Pyszna rolada z nadzieniem z dynią i jabłkiem to ciasto może nie najłatwiejsze w przygotowaniu, ale efekt wynagradza wszystko! Jak w przypadku każdej rolady, najpierw trzeba upiec biszkopt, ostudzić, potem rozsmarować na płacie ciasta nadzienie, a następnie umiejętnie zrolować i poczekać, aż całość dobrze stężeje. Rolada dyniowa tylko pysznie smakuje, ale też przez jej jesiennie pomarańczowy kolor, pięknie się prezentuje na talerzu.

Dynia – dlaczego warto ją jeść?

Dynia to warzywo, którego obecność w deserach nie dziwi. Dodawana jest, m.in. do sernika, muffinek, przygotowuje się z niej także pyszny dżem. Dynia zawiera dużo witamin i minerałów m.in. magnez, selen, potas i cynk. Jest także źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Dzięki temu wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi i obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Rolada dyniowa

23305737_m
Rolada dyniowa.
123RF

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • po 80 dag jabłek i dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny galaretka cytrynowa 

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubij jajka na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka, cały czas ubijając. Dodaj proszek do pieczenia, przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, równomiernie rozsmaruj. Piecz 10 minut w 200 st. Po wyjęciu przełóż na ściereczkę, zdejmij papier i zwiń roladę. Pozostaw w ściereczce do wystygnięcia. 
  3. Obrane jabłka i dynię zetrzyj na tarce, wrzuć do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj 15 min pod przykryciem, zdejmij pokrywkę i duś do miękkości. Na koniec wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  4. Masą posmaruj rozwiniętą roladę, ponownie zwiń. Owiń folią, włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy.

 

Czytaj więcej