Pyszne niskokaloryczne desery. Możesz je jeść nawet na diecie! Łatwe przepisy
Przekładany deser z kiwi. Łatwe przepisy na dietetyczne desery
Fot. 123rf.com

Pyszne niskokaloryczne desery. Możesz je jeść nawet na diecie! Łatwe przepisy

Odchudzasz się, ale dopada cię ochota na coś słodkiego? Nie musisz rezygnować ze wszystkiego! Wystarczy, że zamienisz kaloryczne co nieco na jeden z czterech dietetycznych deserów. Są zdrowe, zawierają owoce, ale nie mają w składzie cukru. Jedna porcja każdego z tych deserów to maksymalnie 250 kalorii!

Bakaliowe pucharki z kremem

57099873_xxl
Bakaliowe pucharki z kremem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal

Czas przygotowania: 60 min

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

Ciasteczka:

  • 1/2 szkl. mąki gryczanej lub orkiszowej
  • 5 łyżek zmielonych migdałów lub orzechów
  • 1 łyżka karobu lub gorzkiego kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu lub ksylitolu
  • 1 białko;

Masa daktylowa:

  • 10 dag suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych;

Biały krem:

  • 1 opak. kremu typu śnieżka light
  • 200 ml mleka 0,5 proc.
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;

Dodatkowo:

  • 1 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 plastry pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka: mąkę wymieszaj z migdałami i karobem. Białko ubij na sztywną pianę, domieszaj miód. Połącz z mąką z dodatkami, zagnieć. Chłodź przez godzinę. Odrywaj od ciasta małe kawałki i rozgniataj je na placuszki. Piecz w 150 st. przez 15 minut (w połowie pieczenia obróć ciasteczka na drugą stronę). Ostudź i pokrusz na kawałki.
  2. Masa daktylowa: orzechy zmiel na gładką pastę (jeśli jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub oleju kokosowego). Dołóż osączone daktyle i ponownie zblenduj. Wstaw do lodówki. Biały krem: z podanych składników przygotuj śnieżkę wg przepisu na opakowaniu.
  3. Do pucharków nałóż warstwę: pokruszonych ciasteczek, masy daktylowej, odrobinę białego kremu i skórki pomarańczowej, resztę ciasteczek i ciemnej masy. Przykryj grubą warstwą białego kremu. Udekoruj pokrojonymi plasterkami pomarańczy. Schłodź.

Nasza rada:

Z kawową nutką. Zarówno do daktylowej masy, jak i białego kremu możesz dodać po łyżeczce miałkiej rozpuszczalnej kawy.

Przekładaniec z kiwi

41158132_xxl
Przekładany deser z kiwi
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal

Czas przygotowania: 40 min

Przepis na: 5 porcji

Składniki:

  • 250 ml schłodzonego jogurtu 0%
  • 10 dag serka homogenizowanego light, np. śmietankowego
  • 5 bardzo dojrzałych, miękkich kiwi
  • 10 świeżych truskawek (mogą być też rozmrożone)
  • 7 ciasteczek zbożowych bez cukru
  • 2 łyżeczki słodzika, np. erytrolu
  • 2 łyżeczki jasnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny (lub agaru)
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi obierz ze skórki, prze krój wzdłuż, wytnij głąby. Drobno pokrój, dodaj miętę i miód, zmiksuj. Wstaw do lodówki. Żelatynę zalej 4 łyżkami wrzątku, rozpuść, mieszając.
  2. Schłodzony jogurt ubij ze słodzikiem i mlekiem w proszku (usztywni ono masę jogurtową). Masę miksuj, dodając po 1 łyżce serka oraz żelatynę. Przykryj, wstaw do lodówki, by masa dobrze się schłodziła. Ciastka połam.
  3. Truskawki umyj, osusz, połowę odłóż do dekoracji. Z reszty wytnij szypułki. Owoce przekrój na połówki lub na ćwiartki. Do szklaneczek nałóż połowę masy jogurtowej, na to warstwę kiwi. Włóż ciastka i resztę masy jogurtowej. Posyp kawałkami owoców, lekko je wciśnij w masę. Udekoruj owocami i miętą.

Nasza rada:

Bez żelatyny. Zamiast niej dodaj do masy więcej mleka w proszku. Masa będzie jak aksamitny krem.

Karaibska babeczka z mango

28897252_xxl
Karaibska babeczka z mango
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Czas przygotowania: 30 min

Przepis na: 8 porcji

Składniki:

  • 4 duże mocno dojrzałe banany
  • 2 mango
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 5 łyżek agaru lub żelatyny
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz, pokrój. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie, zmiksuj ją z bananami i jogurtem. Formę przelej wodą. Wlej masę, odstaw, by zastygła.
  2. Mango obierz, usuń pestki. Miąższ zmiksuj na gładką masę. Agar rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody. Wymieszaj ze zmiksowanym miąższem. Gdy ostygnie, wlej na warstwę bananową. Zostaw do zastygnięcia. Babeczkę wyjmij, udekoruj listkami mięty.

Bananowe pychotki z kremem

15966439_xxl
Bananowy deser z kremem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal

Czas przygotowania: 80 min.

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 2 dojrzałe banany
  • 10 dag mąki kokosowej (lub pszennej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli;

Krem:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1/4 szkl. soku z czerwonych owoców, np. malin, wiśni
  • ulubione owoce i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: podgrzej olej kokosowy. Odstaw, by przestygł. Mąkę przesiej z sodą i solą. Banany obierz, rozgnieć widelcem, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i mąką. Wlej przestudzony olej, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 1 godz. Ostudź w formie.
  2. Krem: otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i wyjmij 2/3 gęstej części (płyn nie będzie potrzebny). Ubij mikserem na wysokich obrotach, dodając syrop klonowy. Masę rozdziel na równe części, do jednej domieszaj sok. Obie masy wstaw do lodówki, by lekko zgęstniały.
  3. Ciasto pokrój w kostkę. Do pucharków nałóż warstwami: ciasto, białą masę, znów ciasto i różową masę. Chłodź przez 2 godziny. Udekoruj.

Czytaj więcej