Pyszna i łatwa sałatka z pieczonych młodych ziemniaków
Iwona Milewska
04.07.2023 18:30
Młode ziemniaki doskonale nadają się do pieczenia! Można je serwować jako dodatek do mięs czy ryb lub formie pożywnej, niskokalorycznej sałatki z groszkiem i szałwią – przygotujesz ją bez trudu. Wypróbuj i przekonaj się, jak pysznie smakują młode ziemniaczki z piekarnika.
Młode ziemniaki najczęściej gotujemy, ale warto wiedzieć, doskonale nadają się również do pieczenia w piekarniku! Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę, która po upieczeniu staje się chrupiąca, natomiast miąższ pozostaje miękki i ma intensywny ziemniaczany smak. Podawaj gorące jako dodatek do mięs lub ryb, lub jako sałatkę lub samodzielne danie, z ulubionymi sosami. Smacznego!
Jak upiec młode ziemniaki?
Oto podstawowy przepis na młode ziemniaki z piekarnika.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku,
2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy skórki, bo to właśnie ona po pieczeniu staje się chrupiąca). Jeśli są duże, możemy je przekroić na pół.
W dużej misce mieszamy ziemniaki z oliwą, solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, aż wszystko będzie równomiernie pokryte.
Przygotowane ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Co jakiś czas możemy je delikatnie przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
szklanka zielonego groszku
2 łyżki posiekanego koperku i liści szałwii
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, po czym odcedź. Podgrzej połowę masła. Pokrój ziemniaki na połówki, przełóż do formy do pieczenia i polej je masłem. Piecz 10-15 minut (do zrumienienia).
Groszek wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj 5 minut. Odcedź.
Ziemniaki przełóż na półmisek. Rozpuść resztę masła, wrzuć groszek oraz listki szałwii, wymieszaj. Wyłóż groszek z szałwią na ziemniaki. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z dressingiem z musztardy i oliwy.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.