Puszyste serniki z truskawkami – 3 najlepsze przepisy. Co robić, by sernik opadł i nie popękał?
Sernik - rozeta z truskawek na biszkopcie.
Fot. 123RF

Puszyste serniki z truskawkami – 3 najlepsze przepisy. Co robić, by sernik opadł i nie popękał?

Sezon na truskawki czas zacząć! Z tego powodu mamy dla Was trzy wspaniałe przepisy na pyszne i puszyste serniki: sernik wiedeński o smaku kokosowym z truskawkami, sernik - rozeta waniliowa z truskawkami na biszkopcie i sernik pomarańczowy z truskawkami w kruchym cieście. Dodatkowo podpowiadamy, jak upiec sernik, żeby nie opadł i nie popękał.

Sernik wiedeński o smaku kokosowym z truskawkami

100775559_m
Sernik wiedeński o smaku kokosowym.
123RF

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu 
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 50 dag truskawek
  • 20 dag poziomek
  • trochę tłuszczu i mąki do formy

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wiórki kokosowe zmiel. Żółtka utrzyj z solą, cukrem i likierem. Połącz je z masłem, serem, wiórkami i kaszą.
  2. Tortownicę (26 cm) posmaruj tłuszczem oraz oprósz mąką. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy serowej. Od razu przełóż ją do formy.
  3. Owoce umyj, trochę truskawek odłóż. Resztę owoców oczyść. Ułóż na wierzchu sernika i wciśnij je w masę. Ciasto piecz ok. 75 minut w temp. 170 st.
  4. Odłożone wcześniej truskawki potnij na połówki. Wystudzony sernik delikatnie wyjmij z formy. Obłóż truskawkami. Udekoruj według uznania.

Sernik - rozeta z truskawek na biszkopcie

24489461_m
Sernik - rozeta waniliowa na biszkopcie.
123RF

Składniki:

Spód:

  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Masa i obłożenie: 

  • 50 dag truskawek
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki śmietany kremówki w 80 dag serka
    mascarpone w 2/3 szklanki cukru
    pudru 
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 op. przeźroczystej galaretki

Przygotowanie:

  1. Formę (26 cm) wyłóż pergaminem. Spód: żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem. Domieszaj żółtka i resztę składników spodu.
  2. Ciasto przełóż do formy. Piecz 15 minut w 180 st. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej wody
  3. Śmietanę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Bitą śmietanę połącz z serkiem. Do masy ostrożnie domieszaj żelatynę
  4. Masę wyłóż na biszkopt. Wstaw do lodówki na 30 minut. Truskawki pokrój. Ułóż na wierzchu sernika. Zalej tężejącą galaretką. Chłodź przez 4 godziny.

Sernik pomarańczowy z truskawkami na kruchym cieście

97492534_m
Sernik pomarańczowy w kruchym cieście.
123RF

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru;

Masa:

  • 80 dag mielonego twarogu
  • 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka starta
  • 1/2 pomarańczy;

Sos:

  • 70 dag truskawek
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Spód: z mąki, masła, cukru pudru i żółtek zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Formę (22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  2. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem oraz masłem, cukrem, skórką z pomarańczy i proszkiem na budyń. Białka ubij, połącz z masą
  3. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Nałóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 75 minut. Truskawki na sos umyj, osusz, oczyść
  4. Kilka truskawek odłóż. Resztę zmiksuj. Przetrzyj. Wymieszaj z cukrem pudrem i likierem. Sernik obłóż odłożonymi truskawkami i podawaj z sosem.

Jak upiec sernik: co zrobić, żeby sernik nie opadł i nie pękał?

  • Sposób na pięknie wyrośnięty sernik jest prosty. W połowie czasu pieczenia wyjmij go na 5 minut, potem wstaw go ponownie do piekarnika i piecz dalej zgodnie z przepisem. Dzięki temu masa nie opadnie.
  • Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury nie wyższej niż 180 st., bez termoobiegu, gdyż wysusza on ciasto i sprawia, że masa szybko pęka.
  • Pieczone serniki po wystudzeniu dobrze jest włożyć na 10-12 godzin do lodówki. Dzięki temu uzyskują one właściwą konsystencję i nie kruszą się przy krojeniu.

Czytaj więcej