Pulchne bułeczki nadziewane serem idealne na śniadanie. Dostarczą energii na cały poranek. Łatwy przepis
Przepis na pulchne bułeczki z serem na śniadanie
Fot. 123rf.com

Pulchne bułeczki nadziewane serem idealne na śniadanie. Dostarczą energii na cały poranek. Łatwy przepis

Pulchne bułeczki z nadzieniem serowym to idealny pomysł na śniadanie. Są słodkie i sycące oraz dostarczają energii na cały poranek. Możesz przygotować je dzień wcześniej i traktować jak przekąskę w ciągu dnia. To także doskonała propozycja śniadaniowa dla spóźnialskich - możesz zabrać bułeczki do torebki i zjeść w drodze do pracy. Drożdżowe nadziewane bułeczki możesz też przygotować dla swoich gości jako coś słodkiego do kawy. Możliwości masz wiele!

Pulchne bułeczki nadziewane serem na śniadanie

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 7 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania

Nadzienie:

  • 25 dag sera sernikowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: przesiej mąkę z solą. Drożdże, 5 łyżek mąki i łyżeczkę cukru połącz z ciepłym mlekiem. Przykryj, odstaw na 15 min. Masło stop. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlej podrośnięte drożdże, wsyp resztę mąki, wlej masło. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw w cieple na 90 min.
  2. Nadzienie: ser rozgnieć. Białka ubij. Żółtka utrzyj z miodem, masłem i cukrem. Ser połącz z żółtkami. Wymieszaj z pianą.
  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj placuszki (śr. 7 cm). Na środku każdego placuszka zrób dołek i napełnij go nadzieniem serowym. Ułóż bułeczki na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmaruj je mlekiem. Piecz w 190ºC ok. 20 min.

Czytaj więcej