Kolorowe hummusy z żółtego grochu i ze szpinakiem.
Fot. 123RF
Przekąski
Kolorowy hummus z żółtego grochu – ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
09.09.2021 13:58
Kolorowe hummusy sprawdzą się idealnie ze świeżym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako dip do przekąsek. Bazę z żółtego grochu urozmaici szpinak. Wypróbuj przepis na ten przepyszny miks!
Hummus to popularna w kuchni bliskowschodniej pasta, która przygotowywana jest z gotowanej i przetartej ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Hummus serwujemy w miseczce posypany słodką papryką, orzeszkami piniowymi.
Z czym jeść hummus?
Hummus jest źródłem witamin i innych cennych składników, dlatego warto go jeść. Świetnie smakuje z pieczywem – tradycyjnym, ale i chrupkim, waflami ryżowymi, pitą czy nawet tortillą. To doskonały dip do przekąsek: paluszków, nachosów czy pokrojonej w słupki marchewki lub selera naciowego. Hummus jest też dobrym dodatkiem do falafeli.
Kolorowe hummusy: z żółtego grochu i ze szpinakiem
Liczba porcji: 10 porcji Czas przygotowania 20 minut + 45 minut Kaloryczność: 275 kcal
Składniki
2 szklanki połówek łuskanego żółtego grochu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
40 dag szpinaku
1/2 szklanki orzeszków piniowych albo słonecznika
2/3 szklanki suszonych pomidorów
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Groch przebierz, przesyp na sitko, opłucz i osącz. Potem wsyp do garnka, zalej wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedź go, osącz i odstaw do wystudzenia. W tym czasie orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) zrumień na suchej patelni. Wystudź.
Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij na niej czosnek i cebulę. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Piure grochowe rozdziel na dwie równe porcje. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go do miękkości Dodaj do jednej porcji piure. Całość ponownie zmiksuj.
Przypraw do smaku gałką muszkatołową. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Także ponownie zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku słodką papryką.
Zrumienione orzeszki od razu przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Jeśli zostawisz je na gorącej patelni, dalej się będą prażyły i mogą się przypalić.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.