Kolorowy hummus z żółtego grochu – ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kolorowe hummusy z żółtego grochu i ze szpinakiem.
Fot. 123RF

Kolorowy hummus z żółtego grochu – ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kolorowe hummusy sprawdzą się idealnie ze świeżym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako dip do przekąsek. Bazę z żółtego grochu urozmaici szpinak. Wypróbuj przepis na ten przepyszny miks!

Hummus to popularna w kuchni bliskowschodniej pasta, która przygotowywana jest z gotowanej i przetartej ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Hummus serwujemy w miseczce posypany słodką papryką, orzeszkami piniowymi.

Z czym jeść hummus?

Hummus jest źródłem witamin i innych cennych składników, dlatego warto go jeść. Świetnie smakuje z pieczywem – tradycyjnym, ale i chrupkim, waflami ryżowymi, pitą czy nawet tortillą. To doskonały dip do przekąsek: paluszków, nachosów czy pokrojonej w słupki marchewki lub selera naciowego. Hummus jest też dobrym dodatkiem do falafeli.

Kolorowe hummusy: z żółtego grochu i ze szpinakiem

73771064_m
Kolorowe hummusy z żółtego grochu i ze szpinakiem.
123RF

Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania 20 minut + 45 minut
Kaloryczność: 275 kcal

Składniki

  • 2 szklanki połówek łuskanego żółtego grochu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 40 dag szpinaku
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych albo słonecznika
  • 2/3 szklanki suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Groch przebierz, przesyp na sitko, opłucz i osącz. Potem wsyp do garnka, zalej wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedź go, osącz i odstaw do wystudzenia.
    W tym czasie orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) zrumień na suchej patelni. Wystudź.
  2. Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij na niej czosnek i cebulę. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Piure grochowe rozdziel na dwie równe porcje. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go do miękkości Dodaj do jednej porcji piure. Całość ponownie zmiksuj.
  4. Przypraw do smaku gałką muszkatołową. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Także ponownie zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku słodką papryką.
  5. Zrumienione orzeszki od razu przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Jeśli zostawisz je na gorącej patelni, dalej się będą prażyły i mogą się przypalić.

 

Czytaj więcej