Polewa cytrynowa do ciast i deserów. Łatwa i smaczna! [WIDEO]
Polewa cytrynowa doskonale pasuje do sernika, biszkoptu i deserów lodowych
Fot. 123rf.com

Polewa cytrynowa do ciast i deserów. Łatwa i smaczna! [WIDEO]

Cytrynowa polewa do ciast i deserów doda im kwaskowego i orzeźwiającego smaku. Doskonale pasuje do niemal wszystkich słodyczy, ale najlepiej komponuje się z sernikiem i ciastami biszkoptowymi. Wykorzystasz ją do przygotowania ekspresowego deseru do kawy, gdy przyjdą niespodziewani goście. Jest bowiem bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, gdyż potrzebujesz do niej tylko 4 składników, które zawsze masz w kuchni. A do tego świetnie smakuje!

Polewa jest zwieńczeniem każdego cukierniczego dzieła. Nie ma nic lepszego niż spływająca po cieście, deserze lub lodach rozpływająca się w ustach glazura. Choć największą popularnością cieszą się polewy czekoladowe, to te owocowe też mają pokaźne grono wielbicieli. Szczególnie dlatego, że są lekkie, orzeźwiające w smaku i przełamują ciężką słodycz deseru. 

Jak zrobić polewę owocową do ciast?

W sieci i książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na polewy owocowe. Niektóre z nich są dość czasochłonne, a inne proste i szybkie. Najczęściej opierają się na soku owocowym, cukrze, margarynie lub maśle, a zagęszczane są cukrem pudrem lub żelatyną. Te przygotowane na wyklarowanym maśle będą się najlepiej prezentować, bo będą przejrzyste, o pięknym naturalnym kolorze soku. Ponadto są bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu oraz uniwersalne. Do ich przygotowania potrzebne są zaledwie 4 składniki, które zawsze masz w domu: sok owocowy, masło, cukier puder i woda. Przepis pozwala nam regulować gęstość polewy i dostosować do naszych potrzeb dodając cukier puder - zagęszczający, lub wodę - rozrzedzającą.  

Nasz przepis na polewę o smaku cytrynowym jest uniwersalny, ponieważ zamiast soku z cytryny możesz użyć soku z dowolnego owocu w zależności od tego, jaką polewę chcesz uzyskać. Najlepiej smakować będą polewy przygotowane według tej receptury z cytrusów i owoców leśnych, ale dobrze się sprawdzą także wiśnie i maliny. 

Polewa znakomicie sprawdzi się do sernika, bardzo słodkich i ciężkich tortów (np. śmietankowego lub czekoladowego), gdyż jest lekka i nadaje deserom kwaskowy smak. Świetnie pasuje również do deserów lodowych. Owocową polewę według takiego przepisu można wykorzystać także do ekspresowego deseru. Ponieważ świetnie komponuje się z biszkoptem, możesz po prostu polać nią ciastka biszkoptowe i już masz gotowy deser do kawy, gdy wpadną niespodziewani goście. 

Cytrynowa polewa do ciast i deserów

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżki masła
  • woda

Sposób przygotowywania:

  1. Masło rozpuść w rondelku. Podgrzewaj, aż się wyklaruje.
  2. Wyklarowane masło przelej do miseczki, Dodaj sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
  3. Gęstość polewy reguluj wedle uznania dodając odrobinę wody.

 

Czytaj więcej