Oleje pomocne w czasie menopauzy – regulują poziom hormonów, łagodzą dolegliwości
Naturalne oleje roślinne to zdrowe tłuszcze, które zawierają wiele prozdrowotnych składników.
Fot. 123RF

Oleje pomocne w czasie menopauzy – regulują poziom hormonów, łagodzą dolegliwości

Oleje tłoczone na zimno pomagają łagodzić kobiece dolegliwości. Tłuszcz z wiesiołka reguluje poziom hormonów, a ten z krokosza bawarskiego zapobiega uderzeniom gorąca. Oto rady, jak wprowadzić je do codziennej diety i wspomóc organizm w czasie menopauzy.

Prozdrowotne oleje zwykle tłoczone są na zimno. Wymagają specjalnego traktowania: przechowuj je w małych, ciemnych butelkach, szczelnie zamkniętych. Chroń przed światłem. Nie podgrzewaj, bo pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się rakotwórcza akroleina. 

Olej z nasion chia normalizuje ciśnienie krwi

Nasiona szałwii hiszpańskiej to superfood. Właściwości zdrowotne zawdzięcza nienasyconym kwasom tłuszczowym, witaminom: A, E i z grupy B, minerałom (wapń, fosfor, magnez, żelazo).

Jak działa? Pomaga regulować ciśnienie krwi. Chroni przed fotostarzeniem się.

Zastosowanie w kuchni: Ma bardzo ciekawy, orzechowy smak. Możesz go stosować jako składnik dressingów, past i sosów. Nadaje się do gotowania, krótkiego smażenia i pieczenia.

Olej z wiesiołka dba o równowagę hormonalną

Zawarty w nim kwas gamma-linolenowy (GLA) bierze udział w produkcji prostaglandyn – substancji, które odpowiadają za wiele procesów w organizmie.

Jak działa? Łagodzi dolegliwości towarzyszące menopauzie: uderzenia gorąca, drażliwość, wahania nastroju. Zapobiega zakrzepom.

Zastosowanie w kuchni: Dodawaj do sałatek, zimnych sosów, koktajli. Nie nadaje się do smażenia. Trzymaj w lodówce.

Olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie

Najcenniejszym składnikiem jest tymochinon, którego działanie porównuje się do aspiryny. Ma też ważne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6, kwas linolowy oraz mnóstwo witaminy E.

Jak działa? Wspiera układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie i antystresowo. Spowalnia rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Pomaga walczyć z zaburzeniami snu.

Zastosowanie w kuchni: Pij raz dziennie po 1 łyżeczce, najlepiej razem z posiłkiem. Olej z czarnuszki sprawdza się jako dodatek do zup i kremów. Pod wpływem wysokiej temperatury traci zdrowotne właściwości. Nadaje potrawom korzenny smak. Po otwarciu przechowuj w lodówce maksymalnie 3 miesiące.

Olej z pestek dyni usprawnia trawienie

Tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni mają dobroczynne kwasy nienasycone, witaminy A, E, D oraz z grupy B.

Jak działa? Stosowany jako środek na pasożyty. Regularne spożywanie poprawia trawienie, które w czasie menopauzy zwalnia. Zapobiega chorobom prostaty.

Zastosowanie w kuchni: Stosuj na zimno, do zup, smaruj nim chleb.

Olej z nasion siemienia lnianego pomaga na zaparcia

Najzdrowszy wśród olejów. Ma idealne proporcje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i -6.

Jak działa? Reguluje poziom cholesterolu. Wzmacnia i odbudowuje błony śluzowe układu pokarmowego. Pij 1 łyżeczkę oleju dziennie, gdy cierpisz na przewlekłe zaparcia.

Zastosowanie w kuchni: Używaj na zimno, do sałatek, jarzyn, sosów.

Olej z krokosza bawarskiego pomaga na uderzenia gorąca

Olej z krokosza barwierskiego ma duże stężenie witaminy E, A, kwasy linolowy i linolenowy oraz fitosterole.

Jak działa? Wpływa na produkcję prostaglandyn, łagodzi niepożądane objawy związane z menopauzą, szczególnie uderzenia gorąca. Redukuje poziom złego cholesterolu.

Zastosowanie w kuchni:  Stosuj na zimno. Nie zmienia smaku potraw. Pij po 1 łyżeczce dwa razy dziennie.

Olej z nasion konopi zmniejsza wahania nastroju

Zdrowotne właściwości zawdzięcza dobrym proporcjom kwasów omega-3 i -6. Ma również cenne dla dojrzałych kobiet witaminy: A, D, E, K, magnez i cynk.

Jak działa? Zmniejsza wahania nastroju. Łagodzi objawy PMS, pomaga likwidować bóle menstruacyjne.

Zastosowanie w kuchni: Kurację doustną zacznij od 2-3 kropli 2 razy dziennie.

Olej z ogórecznika lekarskiego korzystnie wpływa na hormony

Właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i magnezu.

Jak działa? Zmniejsza uderzenia gorąca, niweluje drażliwość. Przywraca skórze elastyczność.

Zastosowanie w kuchni: Niewskazany dla osób przyjmujących aspirynę lub warfarynę.

 

Czytaj więcej