Najlepsze wegetariańskie burgery. Buraczany czy marchewkowy – który wybierasz?
Burger buraczany.
Fot. 123RF

Najlepsze wegetariańskie burgery. Buraczany czy marchewkowy – który wybierasz?

Burgery to pyszny fast food, który na dodatek może być zdrowy. Mamy przepisy na wege burgera buraczanego i marchewkowego. Zasmakuje nie tylko wegetarianom.

Burgery buraczane

dtfgy
Burgery buraczane.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 3 średnie buraki
  • 1 czerwona
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się jej goryczki. Zagotuj 2 szklanki lekko osolonej wody. Wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. Przestudź. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  2. Buraki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podpraż ziarna słonecznika.
  3. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj natkę, mąkę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
  4. Uformuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Delikatnie przewróć na drugą stronę i podpiecz jeszcze ok. 5 minut (najlepiej z funkcją grill). Burgery podawaj jak kotleciki albo przełóż nimi ogrzane rozkrojone bułki. Świetnymi dodatkami będą np. listki sałat, plasterki pomidora i czerwonej cebuli oraz sos majonezowy.

Marchewkowy burger

rrrrerrere
Marchewkowy burger.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 duże marchewki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 3 łyżki kremowego twarożku
  • 1 limonka
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól
  • pieprz mielony q6 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru;

Dodatkowo:

  • 4 bułeczki, np. z sezamem
  • 1 pomidor
  • 4 listki sałaty, np. rzymskiej

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Słonecznik upraż na suchej patelni, wsyp do kaszy. Dodaj marchew, cebulę, czosnek, koperek.
    Wbij jajko, wlej 5 łyżek oliwy. Wsyp imbir, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób.
  2. W dłoniach posmarowanych oliwą uformuj 4 burgery. Ułóż je na blasze z pergaminem. Piecz 30 minut w 190 st.
  3. Awokado obierz, usuń pestkę. Połowę pokrój w kosteczkę i skrop sokiem z 1/2 limonki. Resztę rozgnieć, wymieszaj z twarożkiem. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Bułki przekrój, podgrzej. Przełóż sałatą, plasterkami pomidora, burgerami, twarożkiem oraz awokado.

 

Czytaj więcej