Lekkie i zdrowe sałatki do dań z grilla. Cztery proste i szybkie przepisy
Sałatka z łososiem i awokado jest idealna do dań z grilla
Fot. 123rf.com

Lekkie i zdrowe sałatki do dań z grilla. Cztery proste i szybkie przepisy

Sezon na grillowanie w pełni! Jako dodatek do soczystej karkówki, kiełbaski czy skrzydełek znakomicie sprawdzi się lekka, zdrowa sałatka. 

Upieczone na grillu mięso w towarzystwie pysznej sałatki to jest to! Wypróbuj jedną z naszych czterech propozycji, które nie tylko wzbogacą smak dań z grilla, ale także ułatwią trawienie ciężkostrawnych potraw. Są bardzo łatwe i szybkie - przygotujesz je w około 20 minut!

Sałatka do grilla z łososiem i awokado

84123431_l
Sałatka z grilla z łososiem i awokado
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 op. roszponki
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • po 200 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
  • cytryna
  • czosnek
  • po 2 łyżki miodu i musztardy
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i osusz listki roszponki. Obraną cebulę pokrój w krążki. Rozdrobnij plasterki łososia. Awokado obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Utrzyj z 4 łyżkami oliwy. Dodaj musztardę i płynny miód,  wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej sałatkę, przemieszaj.

Nasza rada:

Pyszny sos do sałatki zrobisz też z soku wyciśniętego z grejpfruta, oliwy, czosnku oraz brązowego cukru.

Sałatka do grilla ze smażonym serem halloumi

58881820_l
Sałatka do grilla ze smażonym serem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 duża sałata
  • 1 op. sera halloumi
  • 300 g truskawek
  • masło klarowane
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy 
  • ciemny ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę opłucz, osusz, porwij liście na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ser pokrój w dużą kostkę. Zanurzaj w roztrzepanym jajku, panieruj w bułce tartej. Smaż kilka minut na złoty kolor.
  2. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, pokrój na cząstki. Wymieszaj z sałatą i serem. Oliwę utrzyj z posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami wody. Dodaj ocet, sól i pieprz do smaku. Polej sałatkę tuż przed podaniem na stół.

Nasza rada:

Zamiast panierowanego sera z patelni, do sałaty możesz dodać ser grillowany. A jeżeli nie dostałaś w sklepie halloumi, wykorzystaj camembert. Aby ser się nie rozpuścił, opiekaj go w folii aluminiowej.

Brokułowa sałatka z ryżem do dań z grilla

49635543_m
Brokułowa sałatka z ryżem do dań z grilla
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu (długoziarnisty z dzikim)
  • 1 brokuł
  • 1 puszka cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek kolendry
  • sól, pieprz
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. W osobnym garnku z osoloną wodą ugotuj al dente różyczki brokułu. Odcedź je na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do osączenia. Wymieszaj z ryżem i osączoną cieciorką.
  2. Upraż na suchej patelni garstkę migdałów, grubo je posiekaj. Opłucz, osusz i poszatkuj listki kolendry.  Sałatkę dopraw solą i pieprzem, posyp migdałami i kolendrą. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cytryną. Sos podaj do sałatki. 

Nasza rada:

Inną wersję sałatki przygotujesz, łącząc brokuły z migdałami, wysmażonym boczkiem i sosem czosnkowym.

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem do dań z grilla

55078322_m
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6-8 ugotowanych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka grzybków z marynaty
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubsze półplasterki lub dużą kostkę. Obrane cebule pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę. Wysmaż na złoty kolor, dodaj do ziemniaków.
  2. Ogórki pokrój w plasterki. Grzybki osącz z marynaty, większe sztuki pokrój. Razem z ogórkami dodaj do  sałatki. Wymieszaj całość ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Nasza rada:

Do sałatki ziemniaczanej możesz również dodać upieczoną na grillu i pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Czytaj więcej