Leczo zapiekane w pomidorach. Oryginalna wersja popularnego węgierskiego dania
Leczo zapiekane w pomidorach to nowoczesna i oryginalna wersja klasycznego dania
Fot. 123RF

Leczo zapiekane w pomidorach. Oryginalna wersja popularnego węgierskiego dania

Znudziło Ci się tradycyjne leczo z patelni? Mamy dla Ciebie ciekawą, bardzo pomidorową wersję. Takie leczo podawane jest w pomidorach zapiekanych w piekarniku. Świetnie sprawdzi się jako oryginalnie podany obiad dla gości lub przekąska. Spróbuj koniecznie!

Leczo to potrawa, którą kochają przygotowywać Madziarowie. Tu zwykle stanowi osobne danie lub dodatek do dania głównego, np. kotletów schabowych lub mielonych. My proponujemy oryginalną wersję tego dania, bardzo pomidorową!

Leczo – węgierski przysmak

Oryginalne węgierskie leczo przyrządzamy ze świeżej papryki duszonej na smalcu z kawałkiem słoniny, sparzonymi pomidorami i smażonej na złoty kolor cebuli. Doprawione koniecznie słodką papryką. Zwykle dodaje się też do niego kiełbasę. W Polsce królują różne odmiany tej potrawy. Najbardziej znaną wersją jest leczo z cukinią.

Leczo w zapiekanych pomidorach

152170497_m
Leczo w zapiekanych pomidorach.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 50 min

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 woreczek ryżu
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • zioła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Odetnij wierzchy pomidorów, wydrąż gniazda nasienne i część miąższu. Ryż wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Dodaj posiekaną cebulę i kiełbasę. Chwilę smaż. Wlej szklankę wody. Duś pod przykryciem 15 min.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę oraz miąższ z pomidorów. Duś razem 3 min. Dopraw czosnkiem, łyżeczką koncentratu, solą, pieprzem, wędzoną papryką i łyżką posiekanych ziół (np. kolendry).
  3. Leczo nałóż do pomidorów, ustaw w brytfance. Przykryj ściętymi wierzchami. Piecz w 180°C, pod folią aluminiową, 25 minut.

 

Czytaj więcej