Kurczak pieczony faszerowany wątróbką. Idealny na świąteczny stół!
Kurczak pieczony faszerowany wątróbką.
Fot. 123RF

Kurczak pieczony faszerowany wątróbką. Idealny na świąteczny stół!

Kurczak pieczony faszerowany wątróbką smakuje i prezentuje się wybornie. Delikatne, rozpływające się w ustach nadzienie sprawi, że będzie wewnątrz soczysty, a dzięki pieczeniu skórka stanie się chrupiąca. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Pieczony kurczak to bardzo dobra propozycja na obiad, święta lub rodzinną uroczystość. To potrawa, która pięknie się prezentuje, a w dodatku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Zobacz przepis i nasze porady!

Ile czasu i w jakiej temperaturze piec kurczaka w całości?

Temperatura pieczenia kurczaka jest niezwykle ważna. Nie może być zbyt wysoka, bo wtedy mięso przypali się z wierzchu i będzie suche w środku. Jeżeli będzie z kolei zbyt niska, wyjmiesz z piekarnika niedopieczone mięso.

Optymalną temperaturą jest 180⁰C, a jeśli i pieczesz z termoobiegiem, zmniejsz ją do 170⁰C. Taka temperatura pozwoli na ścięcie się mięsa, ale nie jego przypalenie. Mięso wyjmij z lodówki około godzinę przed pieczeniem. Włożenie zimnego kurczaka do nagrzanego piekarnika sprawi, że zewnętrzna strona i wnętrze będą się piec nierównomiernie.

A ile czasu piecze się kurczaka w całości? Kurczaki mają różną wielkość, a zatem różnie należy je piec. Ogólnie przyjęła się zasada, że piecze się przez godzinę na każdy kilogram mięsa. 

W trakcie pieczenia powinno się raz na jakiś czas oblewać mięso wytopionym tłuszczem, dzięki czemu będzie idealnie soczyste. Jeśli skórka za bardzo się rumieni, przykryj kurczaka folią aluminiową. Po upieczeniu mięso musi poleżeć przynajmniej kwadrans przed krojeniem.

Kurczak pieczony faszerowany wątróbką

148179847_m
Kurczak pieczony faszerowany wątróbką
123RF

Liczba porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 1 średni kurczak
  • 250 g wątróbki cielęcej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • 1 jajko
  • masło
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wątróbkę oczyść, opłucz, drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj poszatkowany koperek, łyżkę masła oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, wyrób masę. Dosyp tyle bułki tartej, by była dość zwarta. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  2. Kurczaka natrzyj solą, napełnij farszem. Włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż wiórkami masła. Piecz na złoty kolor (60-80 min) w temp. 180⁰C.

 

Czytaj więcej