Kurczak pieczony w sosie z coca-coli. Spróbujesz raz, a na stałe trafi do Twojego menu
Kurczak duszony z sosie z coca-coli.
Fot. 123RF

Kurczak pieczony w sosie z coca-coli. Spróbujesz raz, a na stałe trafi do Twojego menu

Kurczak w sosie z coca-coli to zupełnie wyjątkowy sposób na wykorzystanie popularnego napoju. Tak przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Specyficzny, słodki smak coli i miodu idealnie łączy się ze słonymi ketchupem pomidorowym, czosnkiem i ostrą papryką. Możesz go podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i przekąskę. Zobacz, jak zrobić kurczaka w coli i z czym go podawać. 

Coca-cola to częsty dodatek do posiłku, ale warto wypróbować ją też w innej wersji. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik dania. Gęsty aromatyczny sos z dodatkiem coli będzie idealnie komponował się z delikatnymi kawałkami kurczaka. 

Z czym podawać kurczaka w coli?

Kurczak w glazurze z coca-coli i ketchupu to szybkie i bardzo proste danie. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. W wersji obiadowej idealnie będzie się komponować z gotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką, np. coleslaw.

Ryż możesz dodatkowo polać słodkim sosem chili. Jeśli wolisz ziemniaki, to nie musisz nawet nastawiać dodatkowego garnka. Przyprawione np. ziołami prowansalskimi, możesz piec razem z mięsem w osobnym naczyniu.  

Jako przekąskę kurczaka duszonego z sosie z coca-coli można jeść solo lub z pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw. Danie możemy zaserwować gościom na sałacie z ćwiartkami cytryny do skropienia mięsa. Ta czynność pozwoli na wydobycie z niego jeszcze lepszego smaku. 

Kurczak pieczony w sosie z coca-coli

 

Składniki

  • 4 porcje kurczaka z kością: mogą to być pałki, skrzydełka czy podudzia 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka chili
  • 2 ząbki czosnku

Glazura:

  • szklanka napoju typu cola
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki ketchupu

Przygotowanie

  1. Kurczaka dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Wymieszaj, a następnie rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Połącz colę z miodem i ketchupem. Zalej mięso.
  2. Piecz w piekarniku 1,5 godz. w 180°C.

 

Czytaj więcej