Idealny   przepis   na   święta,   czyli   co   warto   włożyć do koszyka wielkanocnego?
Fot. Mat. pras.

Idealny przepis na święta, czyli co warto włożyć do koszyka wielkanocnego?

Święta nie muszą się kojarzyć z nerwowymi zakupami na ostatnią chwilę i masą niepotrzebnych produktów w koszyku! Nasze wskazówki pozwolą rozsądnie wybrać składniki do wielkanocnego menu. Dzięki nim na Waszym stole zagoszczą tylko naturalne produkty z polskich upraw o dobrym, sprawdzonym składzie.

Wielki Post zbliża się ku końcowi, a przed nami jedno z większych wyzwań w ciągu roku, czyli zakupy świąteczne. Jedni z nas tworzą  listy zakupowe, inni zaś dają   się   ponieść   świątecznej   gorączce   i wrzucają  do  swojego  koszyka  losowe  produkty z  wielkanocnymi etykietami.  Wśród  natłoku  zadań, jakie   czekają   na   nas   przed   Wielkanocą,   wielu   z   nas  zapomina   o   najważniejszym  – zdrowym, naturalnym składzie produktów, które zaserwujemy swoim najbliższym w tym wyjątkowym okresie.

Wielkanocny niezbędnik

W zależności od regionu świąteczne potrawy różnią się między sobą, choć asortyment podstawowych produktów spożywczych, niezbędnych do przygotowania wielkanocnej uczty jest wszędzie taki sam. W naszych koszykach niezmiennie goszczą jaja,  pieczywo,   sól,   chrzan   oraz   wyroby   mięsne. O ile w przypadku   wypieków oraz jaj  wybór zdrowych produktów   jest  stosunkowo   prosty,   o tyle  wśród typowych, wielkanocnych wyrobów mięsnych należy zachować szczególną uwagę, aby wybrać świeży produkt z polskiej hodowli, bez sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku.
W Dolinie Dobra wiemy, jak  wiele znaczy czysty, prosty skład. Wszystkie nasze produkty wytwarzamy sami, z polskiego mięsa, zgodnie z filozofią „od pola do stołu”. Serwujemy naszym klientom to, co sami podajemy swoim najbliższym. Do naszych produktów nie dodajemy sztucznych barwników, konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Wyjątkowy smak wyrobów Doliny Dobra zawdzięczamy odpowiednim proporcjom naturalnych, aromatycznych składników. W odpowiedzi na brak wysokiej jakości wielkanocnych wyrobów mięsnych na rynku, wprowadziliśmy do asortymentu Kiełbaski 100% mięsa Doliny Dobra, które z czystym sumieniem możemy podawać nawet dzieciom. Najwyższej jakości, polskie mięso wieprzowe oraz   naturalne  przyprawy i aromaty  warzywno-owocowe są gwarancją smacznego posiłku i dobrego samopoczucia – tłumaczy Artur Węgłowski, Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju Sprzedaży Goodvalley, producenta marki Dolina Dobra.

Lepiej mniej, a zdrowiej

Podczas wyboru mięsa, zarówno do menu świątecznego, jak i przy codziennych zakupach należy zwrócić szczególną  uwagę na  składy produktów. Warto sprawdzić, czy na etykietach   wyrobów mięsnych widnieją takie składniki, jak azotyn sodu (E250),  glutaminian   sodu   (MSG   lub   E621) czy alergenny barwnik zwany koszenilą   (E120).   Nadmierne  spożycie   mięsa z  chemicznymi  dodatkami może pogorszyć nasze samopoczucie i wpłynąć na nasze zdrowie. Zarówno w okresie wielkanocnym, jak i na co dzień warto decydować   się   na   produkty   niskoprzetworzone,   oparte   na  naturalnych składnikach  i recepturach  –  najlepiej  w 100% z  polskiego mięsa, jak np. produkty Doliny Dobra. Wśród  szerokiej  oferty  wielkanocnej producenta  znajdują  się takie produkty, jak  Kiełbaski 100%mięsa Doliny Dobra. Polskie  mięso   najwyżej   jakości   wykorzystywane   do   produkcji wyrobów oraz regularne testy konsumenckie sprawiają, że produkty Doliny Dobra wyróżniają się na rynku nie tylko ze względu na naturalny skład, ale i walory smakowe. Każdy z etapów produkcji odbywa się w Polsce, dzięki czemu produkty są świeże i nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów.

Czytaj więcej