Gruszki w sosie pomarańczowym. Przepis na pyszne owoce
Gruszki w sosie pomarańczowym.
Fot. 123RF

Gruszki w sosie pomarańczowym. Przepis na pyszne owoce

Gruszki duszone w soku z pomarańczy do doskonały pomysł na deser z naszych polskich owoców sezonowych. Są miękkie i jędrne, a w połączeniu z sosem rozpływają się w ustach. Spróbuj koniecznie!

Gruszki w sosie pomarańczowym z miodem i korzennymi przyprawami smakują wybornie. Ale jesień ma dla nas więcej darów. Dlatego podajemy też patenty na pyszne owoce z piekarnika.

Jak przygotować owoce z piekarnika?

Gruszki z mascarpone

Owoce przekrój, pozbaw gniazd nasiennych, ułóż na blasze. Skrop cytryną, obłóż mascarpone. Polej miodem. Piecz ok. 15 min w 180°C.

Jabłka z bakaliami

Wydrążone jabłka napełnij rodzynkami lub żurawiną, miodem, płatkami migdałów i posiekanymi orzechami. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C.

Śliwki z migdałami

Połówki śliwek ułóż na blasze. W miejsca po pestkach włóż migdały. Polej miodem z cynamonem. Piecz 20 min w 180°C.

Gruszki w sosie pomarańczowym

51116066_m
Gruszki w sosie pomarańczowym.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 pomarańcze
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 goździk
  • 5 łyżek miodu

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, przekrój na połówki. Ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Pomarańcze wyszoruj, sparz. Z jednej otrzyj skórkę. Ze wszystkich pomarańczy wyciśnij sok. Wlej go na patelnię.
  2. Dodaj gwiazdki anyżu, cynamon, goździk oraz miód. Włóż gruszki. Ogrzewaj kilka minut pod przykryciem, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjmij je.
  3. Do soku z miodem i przyprawami wsyp skórkę otartą z pomarańczy. Ogrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje, a skórka zrobi się miękka. Połówki gruszek ułóż na półmisku, polej gęstym sosem ze skórką pomarańczową. Od razu podawaj.

 

Czytaj więcej