Dieta oczyszczająca jelito grube opiera się przede wszystkim na warzywach
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Dieta oczyszczająca jelito grube usunie toksyny i wzmocni odporność. Poznaj jej zasady i proste przepisy
Izabela Byra
25.03.2021 13:46
Dieta oczyszczająca jelito grube polecana jest przede wszystkim osobom, które na co dzień jedzą dużo mięsa. Opiera się na dużej ilości warzyw, pieczywie ciemnym i fermentowanym nabiale. Zawarte w nich błonnik i antyoksyndanty pomagają usuwać toksyny i mobilizują układ odpornościowy. To chroni jelito grube przed chorobami nowotworowymi. Poznaj zasady i proste przepisy w diecie oczyszczającej.
Zwykle mięso jemy codziennie, i to nawet w 2-3 posiłkach, choć wystarczy 2 razy w tygodniu. Mięso jest ciężkostrawne, oprócz substancji odżywczych zawiera toksyny i najdłużej z trawionych pokarmów przebywa w jelicie grubym. Dlatego jest ono najbardziej narażone na stany zapalne i nowotwory. Dieta zawierająca błonnik i antyoksydanty pozwala szybciej usunąć zalegające masy kałowe, a także mobilizuje układ odpornościowy.
Zasady diety oczyszczającej jelito grube
Zrezygnuj z grillowania, wędzenia i smażenia. W wysokich temperaturach w produktach powstają aminy i węglowodory, które umożliwiają mutacje nowotworowe.
Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, łącznie nie mniej niż 500 g w ciągu dnia.
Codziennie jedz nabiał, zwłaszcza produkty ukiszone, np. kefir, maślankę.
Zamień pszenne pieczywo, które powoduje powstawanie stanów zapalnych, na pełnoziarniste, żytnie, owsiane lub orkiszowe.
Unikaj orzeszków ziemnych, które często są źle przechowywane i mogą zawierać pleśń.
Produkty zalecane w diecie oczyszczającej
Kasza gryczana, owsiana, jęczmienna, ryż brązowy i dziki, komosa ryżowa
Przykładowe przepisy w diecie oczyszczającej jelita
Kaszotto z dynią, słonecznikiem i cukinią
Słonecznik i oliwa są źródłem wit. E, zaś papryka, natka pietruszki i cukinia – witaminy C. Obie hamują działania nitrozoamin zawartych w mięsie, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Warzywa gotuj krótko, wtedy zachowają więcej witamin.
Składniki:
sucha kasza jęczmienna pęczak, 50 g
1/2 szklanki pokrojonej dyni, 100 g
1/2 cukinii, 150 g
1/2 papryki czerwonej, 70 g
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu warzywnego
łyżka nasion słonecznika, 10 g
sól
pieprz
łyżka oliwy
2 plastry sera twarogowego chudego, 50 g
łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę mocz w zimnej wodzie przez godzinę.
Do garnka wlej 1/3 porcji wywaru, oliwę, wsyp odcedzoną kaszę, wymieszaj i pozostaw na małym ogniu, aż cały wywar się wchłonie.
Dolej kolejną porcję wywaru i powtarzaj do momentu, aż kasza będzie al dente.
Do kaszy dodaj pokrojoną dynię, paprykę, cukinię i czosnek. Duś do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Od czasu do czasu mieszaj.
Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj pokruszony ser, natkę pietruszki i posyp słonecznikiem.
Brązowy ryż zapiekany z łososiem i fasolką szparagową
Błonnik pokarmowy w fasolce i ryżu usprawnia jelitach i wzmacnia florę bakteryjną.
Składniki:
2 garście fasolki szparagowej, 150 g (mogą być też np. szparagi)
łyżka oliwy
filet z łososia bez skóry, 150 g
pieprz
łyżka soku cytrynowego
po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
3 łyżki suchego ryżu brązowego, 45 g
Sposób przygotowania:
Ryż i fasolkę ugotuj al dente oddzielnie.
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem cytrynowym, oprósz pieprzem i odstaw na 10 min.
W naczyniu żaroodpornym ułóż ryż, fasolkę i rybę. Całość skrop oliwą, oprósz koperkiem, pieprzem.
Piecz 15 minut w 190 st. C.
Na talerzu posyp szczypiorkiem lub innymi ziołami.
Kremowe curry warzywne z kalafiorem i ciecierzycą
Polifenole zawarte w kalafiorze i ciecierzycy wykazują silne działanie antyoksydacyjne, które wymiatają wolne rodniki z jelita grubego.
Składniki:
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka masła
1/2 cebuli, 50 g
2 szklanki bulionu warzywnego
ząbek czosnku
szczypta imbiru
łyżeczka liści kolendry
szczypta mielonej papryki chili
3-4 róże kalafiora, 200 g
2 łyżki ugotowanej ciecierzycy, 50 g
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 40 g
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej bulion, dodaj olej, masło, liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj.
Zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, różyczki kalafiora, ciecierzycę i gotuj 10-15 minut.
Dopraw do smaku imbirem, chili i gotuj jeszcze 2 minuty.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.