Mięsne wywary, zwłaszcza z kości i chrząstek, są źródłem naturalnego kolagenu.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta kolagenowa pomoże dojść do siebie po kontuzji. Lista produktów plus przepis na domowy kolagen
Barbara Komorowska
07.05.2021 13:33
Po urazie kolagen jest potrzebny w diecie bardziej niż zwykle. Ale nie zawsze pamiętamy, że konieczne są też inne substancje. I że z pewnych trzeba zrezygnować. Co jeść, by po kontuzji - zwichnięciu lub złamaniu, aby szybko wrócić do aktywności fizycznej?
Kolagen to spoiwo układu kostnego. „Skleja” ze sobą komórki kości, chrząstek i skóry. Jednym z prostszych sposobów dostarczenia organizmowi kolagenu jest jedzenie galaretek owocowych albo mięsnych, (poniżej podajemy przepis).
Sięgaj po nie 2-3 razy w tygodniu i jedz związki ułatwiające syntezę kolagenu. W czasie rekonwalescencji unikaj alkoholu (nawet jego niewielka ilość może utrudniać zrastanie się kości) oraz produktów wysokoprzetworzonych. A jeśli palisz, a konieczna jest operacja (bo złamanie jest rozległe), zrezygnuj również na 3-4 tygodnie z papierosów (spowalniają gojenie się rany).
Po urazie kolagen jest potrzebny w diecie bardziej niż zwykle.123RF
Jak zrobić domowy kolagen?
Po urazie kolagen warto suplementować. Jednak nie musimy sięgać po apteczny preparat. Jego domową wersję możemy zrobić same.
1 kg kurzych łapek natrzyj garścią soli. Zalej wrzątkiem (żeby były przykryte). Zostaw na 3 minuty, odcedź. Gdy ostygną, obierz z żółtych błon i usuń pazury.
Zalej wodą (4 l) i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu. Godzinę przed końcem gotowania dodaj porcję włoszczyzny.
Wywar ostudź, przecedź przez sitko, z łapek usuń kości, a mięso wrzuć ponownie do wywaru razem z pokrojoną włoszczyzną. Ostudź, zbierz tłuszcz. Zagotuj i wlej do wyparzonych słoików, zakręć. Gdy ostygną, wstaw do lodówki.
Co 2 dni przez miesiąc jedz po pół szklanki galaretki z natką pietruszki – witamina. C wzmacnia wchłanianie kolagenu (w ramce obok więcej na ten temat). Powtarzaj kurację co ok. 3 miesiące.
Jak zwiększyć ilość kolagenu w organizmie?
Do syntezy kolagenu są niezbędne (jedz codziennie „garść” wybranego produktu, bogatego w poniższe związki odżywcze):
Witamina A – znajdziesz ją w marchwi, dyni, jajkach.
Witamina E – orzechy i pestki (np. słonecznika), oleje, kiełki, awokado.
Witamina C – papryka, natka pietruszki, kiwi.
Siarka – por, cebula, czosnek, jajka.
Miedź – kakao, gorzka czekolada, pestki dyni.
Flawonoidy – buraki, brokuły, sałata, aronia.
Kwasy omega-3 – nasiona lnu, ryby, orzechy.
Koenzym Q10 – kiełki, strączki, tran.
Smaczny przepis na pieczonego dorsza z pesto
Pyszny pieczony dorsz.123RF
Składniki:
400 g filetu z dorsza (bez skóry)
4 gałązki tymianku
4 gałązki rozmarynu
czerwona i żółta papryka
cukinia
8 pomidorków cherry
8 łyżeczek pesto
pieprz czarny lub cytrynowy
sól
Przygotowanie:
Filet opłucz, otrząśnij z wody (lub osusz ręcznikiem papierowym), podziel na 4 kawałki, posól je i popieprz.
Umyj warzywa. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w 0,5 cm grubości paski. Cukinię pokrój na grube „patyki” lub plasterki o grubości 1 cm, popieprz je. Pomidorki cherry przekrój na pół.
Na 4 kawałkach folii aluminiowej ułóż po kawałku ryby. Posmaruj każdy 2 łyżeczkami pesto. Na wierzch połóż po równej ilości pokrojonych warzyw, a na górze po gałązce rozmarynu i tymianku. Zawiń każdą folię w „cukierek”.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 15 min lub grilluj na ruszcie 10 min. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką. Jedz 1-2 razy w tygodniu minimum przez miesiąc.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.