Dieta kolagenowa pomoże dojść do siebie po kontuzji. Lista produktów plus przepis na domowy kolagen
Mięsne wywary, zwłaszcza z kości i chrząstek, są źródłem naturalnego kolagenu.
Fot. 123RF

Dieta kolagenowa pomoże dojść do siebie po kontuzji. Lista produktów plus przepis na domowy kolagen

Po urazie kolagen jest potrzebny w diecie bardziej niż zwykle. Ale nie zawsze pamiętamy, że konieczne są też inne substancje. I że z pewnych trzeba zrezygnować. Co jeść, by po kontuzji - zwichnięciu lub złamaniu, aby szybko wrócić do aktywności fizycznej?

Kolagen to spoiwo układu kostnego. „Skleja” ze sobą komórki kości, chrząstek i skóry. Jednym z prostszych sposobów dostarczenia organizmowi kolagenu jest jedzenie galaretek owocowych albo mięsnych, (poniżej podajemy przepis).

Sięgaj po nie 2-3 razy w tygodniu i jedz związki ułatwiające syntezę kolagenu. W czasie rekonwalescencji unikaj alkoholu (nawet jego niewielka ilość może utrudniać zrastanie się kości) oraz produktów wysokoprzetworzonych. A jeśli palisz, a konieczna jest operacja (bo złamanie jest rozległe), zrezygnuj również na 3-4 tygodnie z papierosów (spowalniają gojenie się rany).

116898693_m
Po urazie kolagen jest potrzebny w diecie bardziej niż zwykle.
123RF

Jak zrobić domowy kolagen?

Po urazie kolagen warto suplementować. Jednak nie musimy sięgać po apteczny preparat. Jego domową wersję możemy zrobić same.

  • 1 kg kurzych łapek natrzyj garścią soli. Zalej wrzątkiem (żeby były przykryte). Zostaw na 3 minuty, odcedź. Gdy ostygną, obierz z żółtych błon i usuń pazury.
  • Zalej wodą (4 l) i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu. Godzinę przed końcem gotowania dodaj porcję włoszczyzny.
  • Wywar ostudź, przecedź przez sitko, z łapek usuń kości, a mięso wrzuć ponownie do wywaru razem z pokrojoną włoszczyzną. Ostudź, zbierz tłuszcz. Zagotuj i wlej do wyparzonych słoików, zakręć. Gdy ostygną, wstaw do lodówki.
  • Co 2 dni przez miesiąc jedz po pół szklanki galaretki z natką pietruszki – witamina. C wzmacnia wchłanianie kolagenu (w ramce obok więcej na ten temat). Powtarzaj kurację co ok. 3 miesiące.

Jak zwiększyć ilość kolagenu w organizmie?

Do syntezy kolagenu są niezbędne (jedz codziennie „garść” wybranego produktu, bogatego w poniższe związki odżywcze): 

  • Witamina A – znajdziesz ją w marchwi, dyni, jajkach. 
  • Witamina E – orzechy i pestki (np. słonecznika), oleje, kiełki, awokado.
  • Witamina C – papryka, natka pietruszki, kiwi. 
  • Siarka – por, cebula, czosnek, jajka. 
  • Miedź – kakao, gorzka czekolada, pestki dyni. 
  • Flawonoidy – buraki, brokuły, sałata, aronia. 
  • Kwasy omega-3 – nasiona lnu, ryby, orzechy. 
  • Koenzym Q10 – kiełki, strączki, tran.

Smaczny przepis na pieczonego dorsza z pesto

51737626_m
Pyszny pieczony dorsz.
123RF

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza (bez skóry) 
  • 4 gałązki tymianku 
  • 4 gałązki rozmarynu
  • czerwona i żółta papryka 
  • cukinia
  • 8 pomidorków cherry 
  • 8 łyżeczek pesto 
  • pieprz czarny lub cytrynowy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filet opłucz, otrząśnij z wody (lub osusz ręcznikiem papierowym), podziel na 4 kawałki, posól je i popieprz. 
  2. Umyj warzywa. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w 0,5 cm grubości paski. Cukinię pokrój na grube „patyki” lub plasterki o grubości 1 cm, popieprz je. Pomidorki cherry przekrój na pół. 
  3. Na 4 kawałkach folii aluminiowej ułóż po kawałku ryby. Posmaruj każdy 2 łyżeczkami pesto. Na wierzch połóż po równej ilości pokrojonych warzyw, a na górze po gałązce rozmarynu i tymianku. Zawiń każdą folię w „cukierek”. 
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 15 min lub grilluj na ruszcie 10 min. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką. Jedz 1-2 razy w tygodniu minimum przez miesiąc.

 

Czytaj więcej