Czy kwas chlebowy naprawdę odmładza? Poznaj jego zalety i przygotuj go sama w domu
Przepis na zdrowy i odmładzający kwas chlebowy
Fot. 123rf.com

Czy kwas chlebowy naprawdę odmładza? Poznaj jego zalety i przygotuj go sama w domu

O odmładzającym działaniu kwasu chlebowego krążą legendy. Czy jest w nich ziarno prawdy? Jest i to więcej niż ziarno! Kwas chlebowy to skarbnica witaminy E i C, nazywanych witaminami młodości. Napój ten ma ponadto wiele prozdrowotnych właściwości. Kupisz go w większości marketów, jednak najwięcej wartościowych składników będzie miał ten domowy. Wypróbuj nasz łatwy przepis na kwas chlebowy.

Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego

Czy kwas chlebowy rzeczywiście ma właściwości odmładzające? Z całą pewnością zawiera dużo witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu białka ujędrniającego skórę. Ponadto kwas chlebowy jest skarbnicą witaminy E – zwalczającej niszczycielskie wolne rodniki i spłycającej zmarszczki. Ponadto obie witaminy świetnie zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego.

To jednak nie wszystkie właściwości kwasu chlebowego. Napój ten znakomicie wpływa na zdrowie całego organizmu. Jako naturalny probiotyk świetnie wzmacnia odporność i reguluje pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartym w nim enzymom i bakteriom kwasu mlekowego reguluje i wspomaga mikroflorę jelitową, a także usprawnia przemianę materii, zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Tym samym kwas chlebowy sprzyja odchudzaniu. Oprócz przyspieszania metabolizmu potrafi także oczyszczać organizm z toksyn. 

Ponadto kwas chlebowy poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Zawarta w napoju witamina B wzmacnia układ nerwowy, a dzięki obecności selenu i cynku napój ten wspomaga pracę trzustki, grasicy i prostaty. Skutecznie uśmierzy też migrenowe bóle głowy oraz stawów.

Przepis na zdrowy kwas chlebowy

Składniki:

  • 1 kg chleba żytniego na zakwasie
  • 1/2 kg cukru
  • 20 g drożdży
  • starta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrój w kostkę. Kawałki rozłóż na blasze i wstaw na 30-60 minut do piekarnika ustawionego na 50-100 stopni.
  2. Zagotuj w garnku 7 litrów wody i wrzuć do niej chleb, odstaw na 24 godziny. Przecedź miksturę przez gęste sitko, a oddzielony chleb przełóż do gazy i odciśnij z niego płyn. Jeszcze raz przecedź całą miksturę.
  3. W osobnym garnku zagotuj 1 litr wody i wsyp cukier. Mieszaj, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Połącz syrop z chlebowym wywarem. Odlej 1/2 szkl. mikstury, poczekaj, aż jej temperatura spadnie poniżej 30 stopni C i dodaj 20 gramów drożdży. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut. Dodaj do wywaru razem ze skórką startą z 1 cytryny, wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
  4. Przecedź wywar i przelej go do plastikowych butelek, wypełniając każdą do 2/3 wysokości. Butelki zakręć najpierw lekko i zgnieć, by pozbyć się z wnętrza powietrza (płyn powinien zbliżyć się do korka). Dokręć korki i odstaw butelki w ciepłe miejsce na 1 godzinę, a następnie w chłodne – na 3 dni.
  5. Pij co dnia 1 szklankę.

 

Czytaj więcej