Confit z kaczki. Przepis na idealnie miękkie kacze udka
Confit z kaczki.
Fot. 123RF

Confit z kaczki. Przepis na idealnie miękkie kacze udka

Idealnie miękka konfitowana kaczka. Jej sekret polega na wcześniejszym natarciu udek z kaczki solą i długim pieczeniu, także w wytopionym z mięsa tłuszczu. Spróbuj koniecznie tego rozpływającego się w ustach mięsa!    

Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska. Konfitowanie polega na marynowaniu mięsa w soli, a następnie powolnym pieczeniu. Udka z kaczki przyrządzone w ten sposobów wyjdą idealnie. Wypróbuj koniecznie ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na odświętne danie. 

Co to jest konfitowanie? Z czym podawać confit z kaczki?

Confit to nazwa starej francuskiej metody przygotowywania drobiu, szczególnie kaczki i gęsi. Przepis jest dość prosty, ale wymaga sporo czasu. Warto go jednak poświęcić, bo efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania – mięso będzie idealnie miękkie, a przy tym zachowa swoją soczystość i kruchość. 

Konfitowanie polega na natarciu solą kaczki (potem można ją pozostawić w lodówce na cały dzień), a następnie powolnym gotowaniu (w piekarniku lub na kuchence) jej przez co najmniej trzy godziny. Bardzo ważne jest utrzymywanie niskiej temperatury. W piekarniku zaczynamy od 120°C.

Taką kaczkę możemy przechowywać w lodówce i dzięki temu mieć dania na kilka dni. Wystarczy wrzucić udka na patelnię i odgrzać. Można podawać je z zapiekanymi jabłkami lub do obiadu z puree z ziemniaków, pieczonymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. 

Przepis na confit z kaczki

94964909_m

Confit z kaczki.

123RF

Przygotowanie: ok. 215 minut 
Kaloryczność: ok. 710 kcal 
Koszt porcji: ok. 13 zł
Liczba porcji: 6 porcji

Składniki

  • 6 udek kaczych
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 3 jabłka
  • 3 listki laurowe
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Udka oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż połowę pokrojonego na plasterki czosnku oraz listki laurowe. Włóż udka (powinny leżeć ciasno obok siebie) skórą do dołu i obłóż resztą plasterków czosnku. Wlej wino, przykryj pokrywką i piecz 2 godziny w 120°C.
  2. Przełóż udka skórką do góry, zwiększ temperaturę do 180°C i piecz (pod przykryciem) 30 min. Pokrój jabłka w grube plastry i oprósz cynamonem. Dodaj je do kaczki, udka posmaruj wytopionym tłuszczem wymieszanym z miodem. Piecz 20 min bez przykrycia.

 

Czytaj więcej