Co jeść, by mieć zdrową cerę i lśniące włosy? Lista produktów które mają najwięcej witamin młodości.
Wygląd skóry, włosów i paznokci poprawi dieta bogata w witaminy A i E
Fot. 123rf.com

Co jeść, by mieć zdrową cerę i lśniące włosy? Lista produktów które mają najwięcej witamin młodości.

Osłabione i pozbawione blasku włosy, paznokcie i skórę możesz skutecznie wzmocnić odpowiednią dietą. Wystarczy, że włączysz do jadłospisu witaminy młodości A i E, a także m.in. magnez, żelazo, cynk, potas i miedź. Przestrzegaj też 6 zasad zdrowego odżywiania. Nie zapomnij również o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, która wspaniale poprawia wygląd skóry. 

W diecie odbudowującej włosy, paznokcie i poprawiającej wygląd skóry powinny znaleźć się kreatyna, substancje lipidowe oraz żelazo, magnez, siarka, cynk, potas, miedź, selen, krzem, witaminy A, B, E oraz woda.

Zasady diety wzmacniającej skórę, paznokcie i włosy

  1. Jedz codziennie minimum 400 g warzyw i 100 g owoców. Najlepiej surowych lub krótko gotowanych, takie zachowają więcej wartości.
  2. Codziennie pij dużo płynów. Polecane są woda, herbaty owocowe i napary ziołowe, np. ze skrzypu, pokrzywy. Są one świetnym źródłem krzemu.
  3. Zrezygnuj z jasnego pieczywa, makaronu i białego ryżu. Zastąp je produktami z pełnego przemiału, ciemnym ryżem, komosą ryżową, które bogate są w witaminy z grupy B, cynk, magnez czy błonnik pokarmowy.
  4. Włącz do diety zdrowe tłuszcze, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego: oleje, oliwę, ryby, nasiona oraz orzechy. Zawierają witaminy E, A oraz cynk. 

Produkty zalecane:

  • Awokado, morele, truskawki, pomarańcze, arbuz, mango, papaja, maliny
  • Kasza gryczana, komosa, amarantus
  • Jaja, jogurt, kefir, twaróg, sery żółte
  • Wołowina, indyk, kurczak, wątróbka
  • Łosoś, pstrąg, makrela, śledź
  • Czosnek, cebula, pietruszka, kapusta, fasola, sałata, jarmuż, szparagi, cukinia, buraki, groszek, brokuły, kiełki
  • Oliwa, olej lniany, sezamowy, z pestek dyni, z orzechów laskowych
  • Zarodki pszenne, otręby, drożdże
  • Pestki, orzechy, sezam, migdały

Produkty niewskazane:

  • Niskiej jakości konserwy i wyroby garmażeryjne, gotowe dania z długą datą przydatności
  • Białe pieczywo, makaron i ryż
  • Cukier, słodycze, ciasta
  • Wieprzowina, boczek, smalec, słonina, utwardzony olej palmowy
  • Czekolada mleczna i kremy czekoladowe słodzone cukrem, dżemy, marmolady, konfitury słodzone cukrem 
  • Chipsy, krakersy, solone orzeszki
  • Hamburgery, kebaby, pizza
  • Słodzone napoje, alkohol, mocna kawa

Woda na poprawę kondycji skóry

47895072_m
Woda z dodatkiem cytryny, miodu i szczypty soli znakomicie nawilża skórę
Fot. 123rf.com

Skóra magazynuje 20 proc. wody, która znajduje się w organizmie. Dlatego od nawodnienia zależy wygląd skóry. Prawidłowa ilość wody oprawia krążenie w skórze, jej jędrność i sprężystość. Gdy wody jest za mało, skóra jest szorstka i podatna na uszkodzenia.

Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej w postaci ciepłej wody lub naparów ziołowych. Raz dziennie pij szklankę wody z cytryną, miodem i szczyptą soli –  taki napój świetnie nawilża skórę.

Przykładowe przepisy w diecie na piękną skórę, włosy i paznokcie

Wątróbka drobiowa z amarantusem

Wątróbka jest źródłem miedzi, zaś amarantus magnezu i witaminy B. Odpowiadają one za kolor i sprężystość skóry i włosów.

Składniki:

  • wątróbka drobiowa, 150 g
  • 2 łyżki suchego amarantusa, 30 g
  • łyżeczka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 cukinii, 150 g
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 50 g
  • 2-4 łyżki wody
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę pokrój, oprósz pieprzem, mąką, obsmaż z obu stron na oliwie i przełóż na talerz.
  2. Na patelni po wątróbce podsmaż cebulę i cukinię.
  3. Dodaj wodę wymieszaną z jogurtem i duś 5 minut.
  4. Dołóż podsmażoną wątróbkę, bazylię i duś 3 min.
  5. Podawaj z ugotowanym amarantusem. Wątróbkę posól na talerzu.

Makaron razowy z boczniakami, szparagami i pestkami dyni

Boczniaki, szparagi i pestki dyni zawierają cynk, zaś makaron razowy – aminokwasy i selen. Odpowiadają one za jędrność i nawilżenie skóry, włosów i paznokci.

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty suchy, 70 g
  • 2 boczniaki, 100 g
  • łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów laskowych
  • łyżka parmezanu
  • łyżka pestek dyni
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • łyżka natki kolendry
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów, 250 g

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Szparagi obierz, odetnij twarde końcówki i gotuj 10 min.
  3. Boczniaki pokrój w paski, podduś na oleju.
  4. Dodaj szparagi, pieprz, kolendrę, sos sojowy i duś 2-3 minuty.
  5. Wymieszaj z makaronem.
  6. Przed podaniem posyp nasionami dyni i parmezanem.

 

Czytaj więcej