Wygląd skóry, włosów i paznokci poprawi dieta bogata w witaminy A i E
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Co jeść, by mieć zdrową cerę i lśniące włosy? Lista produktów które mają najwięcej witamin młodości.
Izabela Byra
11.05.2021 09:19
Osłabione i pozbawione blasku włosy, paznokcie i skórę możesz skutecznie wzmocnić odpowiednią dietą. Wystarczy, że włączysz do jadłospisu witaminy młodości A i E, a także m.in. magnez, żelazo, cynk, potas i miedź. Przestrzegaj też 6 zasad zdrowego odżywiania. Nie zapomnij również o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, która wspaniale poprawia wygląd skóry.
W diecie odbudowującej włosy, paznokcie i poprawiającej wygląd skóry powinny znaleźć się kreatyna, substancje lipidowe oraz żelazo, magnez, siarka, cynk, potas, miedź, selen, krzem, witaminy A, B, E oraz woda.
Zasady diety wzmacniającej skórę, paznokcie i włosy
Jedz codziennie minimum 400 g warzyw i 100 g owoców. Najlepiej surowych lub krótko gotowanych, takie zachowają więcej wartości.
Codziennie pij dużo płynów. Polecane są woda, herbaty owocowe i napary ziołowe, np. ze skrzypu, pokrzywy. Są one świetnym źródłem krzemu.
Zrezygnuj z jasnego pieczywa, makaronu i białego ryżu. Zastąp je produktami z pełnego przemiału, ciemnym ryżem, komosą ryżową, które bogate są w witaminy z grupy B, cynk, magnez czy błonnik pokarmowy.
Włącz do diety zdrowe tłuszcze, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego: oleje, oliwę, ryby, nasiona oraz orzechy. Zawierają witaminy E, A oraz cynk.
Skóra magazynuje 20 proc. wody, która znajduje się w organizmie. Dlatego od nawodnienia zależy wygląd skóry. Prawidłowa ilość wody oprawia krążenie w skórze, jej jędrność i sprężystość. Gdy wody jest za mało, skóra jest szorstka i podatna na uszkodzenia.
Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej w postaci ciepłej wody lub naparów ziołowych. Raz dziennie pij szklankę wody z cytryną, miodem i szczyptą soli – taki napój świetnie nawilża skórę.
Przykładowe przepisy w diecie na piękną skórę, włosy i paznokcie
Wątróbka drobiowa z amarantusem
Wątróbka jest źródłem miedzi, zaś amarantus magnezu i witaminy B. Odpowiadają one za kolor i sprężystość skóry i włosów.
Składniki:
wątróbka drobiowa, 150 g
2 łyżki suchego amarantusa, 30 g
łyżeczka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 cukinii, 150 g
1/2 cebuli, 50 g
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki jogurtu greckiego, 50 g
2-4 łyżki wody
pieprz
sól
1/2 łyżeczki bazylii
Sposób przygotowania:
Wątróbkę pokrój, oprósz pieprzem, mąką, obsmaż z obu stron na oliwie i przełóż na talerz.
Na patelni po wątróbce podsmaż cebulę i cukinię.
Dodaj wodę wymieszaną z jogurtem i duś 5 minut.
Dołóż podsmażoną wątróbkę, bazylię i duś 3 min.
Podawaj z ugotowanym amarantusem. Wątróbkę posól na talerzu.
Makaron razowy z boczniakami, szparagami i pestkami dyni
Boczniaki, szparagi i pestki dyni zawierają cynk, zaś makaron razowy – aminokwasy i selen. Odpowiadają one za jędrność i nawilżenie skóry, włosów i paznokci.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy, 70 g
2 boczniaki, 100 g
łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów laskowych
łyżka parmezanu
łyżka pestek dyni
łyżeczka sosu sojowego
pieprz
łyżka natki kolendry
1/2 pęczka zielonych szparagów, 250 g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Szparagi obierz, odetnij twarde końcówki i gotuj 10 min.
Boczniaki pokrój w paski, podduś na oleju.
Dodaj szparagi, pieprz, kolendrę, sos sojowy i duś 2-3 minuty.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.