Barszcz ukraiński ze śmietaną – pyszna zupa, którą przygotujesz w ok. pół godziny. Prosty przepis
Przepis na barszcz ukraiński ze śmietaną
Fot. 123rf.com

Barszcz ukraiński ze śmietaną – pyszna zupa, którą przygotujesz w ok. pół godziny. Prosty przepis

Pochodzenie barszczu ukraińskiego przypisuje się Ukraińcom, ale zupa ta jest bardzo popularna także w Polsce, Białorusi i Rosji. Każdy kraj ma swoją wersję tego dania - u nas dodaje się do niego białą fasolę. Barszcz ukraiński jest nie tylko smaczny, ale także rozgrzewa i dodaje energii, przez co jest polecany szczególnie w porze jesienno-zimowej. Ma także inną zaletę - jest to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Sprawdź nasz prosty przepis na pyszny barszcz ze śmietaną. 

Barszcz ukraiński ze śmietaną

Wartość kaloryczna: 214 kcal

Czas przygotowania: 35 minut

Przepis na 5-6 porcji

Składniki:

  • 4 ugotowane buraki
  • pieprz
  • 40 dag mrożonej włoszczyzny
  • 15 dag białej kapusty
  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 5 ziemniaków
  • kwaśna śmietana
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • sok z cytryny
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz pokrój w kosteczkę. Buraki zetrzyj.
  2. Włoszczyznę zalej 2 l wody, dodaj ziemniaki i kapustę pokrojoną w kosteczkę, listek laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu. Posól. Gotuj 15 minut.
  3. Następnie dodaj buraki, fasolę, zakwas oraz do smaku: majeranek i roztarty czosnek, sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko zagotuj.
  4. Zupę zestaw z ognia. Podaj z dużym kleksem śmietany.

Czytaj więcej